Идеята за такава среща съществува, но още не можем да потвърдим точна дата, поясни днес говорител на комисията.

Миналата седмица германското издание "Велт" цитира неназовани източници, според които през март може да има среща ЕС-Турция. Според изданието в тази среща биха участвали единствено представители на Анкара и на институциите на ЕС.

"Ще видим. Това не е среща в рамките на общата програма на председателите на институциите на ЕС и държавните и правителствените ръководители. Това е среща, която в някакъв момент може да се състои, щом условията са изпълнени и когато сме готови. Когато имаме новини, ще съобщим", добави говорителят, цитиран от БТА.

В петък същият говорител каза, че ЕС е готов да продължи диалога с Турция и че "доскоро се обмисляше подобна среща, но засега не можем да потвърдим такова събитие".

Той припомни тогава становището на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че ЕС и Турция имат общ интерес да останат близки партньори и да продължат съвместните разговори и действия, но Турция се отдалечава от ЕС и ако иска да се върне обратно, трябва да положи необходимите усилия.

Няма да има напредък в отношенията, докато журналисти се намират в турски затвори, коментира Юнкер при посещението си в София за откриването на българското председателство на Съвета на ЕС.

При посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел в София в края на миналата седмица бе изяснено, че турският президент Реджеп Ердоган ще бъде приет във Варна от премиера Бойко Борисов и председателите на ЕК Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск.

Очаква се тези разговори да бъдат в навечерието на насрочената в София за 17 май среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани.