Той говори пред хиляди свои привърженици при пристигането си на летището в Анкара. Преди това в Адана и Мерсин, Южна Турция, Ердоган призова избирателите си да отговорят на демонстрантите чрез местните избори догодина.

Премиерът, който отхвърли исканията за предсрочни избори, отново нарече протестиращите "вандали и анархисти" и ги обвини, че не искат Турция да се развива икономически и да бъде силна държава.

Хиляди се събраха и днес на истанбулския площад Таксим, където преди 13 дни започнаха протестите.

В неделя вечерта пък полицията в турската столица Анкара отново използва сълзотворен газ и водни оръдия в опит да разпръсне хилядите демонстранти по улиците на града. Най-малко двама души са ранени при сблъсъци в района на площад „Кизилай".

В отговор на разрастващите се протести премиерът Реджеп Тайип Ердоган призова привържениците си да се готвят за проправителствени митинги следващия уикенд в Истанбул и Анкара.

Междувременно на площад Таксим от вчера обикаля мълва, че полицията готви нова атака, за да отстрани протестиращите. Наложи се губернаторът на Истанбул Хюсеин Мутлу да направи опровержение. Интересно е, че той избра да го направи през профила си в Туитър - мрежата, която по-рано през седмицата министър-председателят Ердоган нарече "най-голямото зло".

На самия турски премиер пък му се наложи да опровергава спекулации за свикване на предсрочни избори. "Избори не се правят просто, защото хората викат по улиците", беше коментарът му.

Кметът на Истанбул Кадир Топбаш заяви в събота, че е готов да се откаже от някои части от проекта за преустройство на площад "Таксим", който предизвика протестите срещу премиера Реджеп Ердоган. Той обяви, че паркът няма да бъде превърнат в мол.