Около 5 хиляди жители на Африн са били прокудени от домовете си в първите три дни от операцията на турската армия в северната сирийска област, съобщи ООН. Служители на световната организация подготвят хуманитарна помощ, която ще стигне за 80 хиляди души в случай на по-голяма бежанска вълна.

В Африн живеят 324 000 души, над една трета от които са вътрешно разселени, според данни на ООН, а около 60 процента от населението имаше нужда от хуманитарна помощ и преди подновяването на военни действия.

Председателят на турския Червен полумесец Керем Кънък заяви в интервю за Ройтерс, че организацията има готовност да настани 50 000 души в пет различни лагера в близост до Африн.

Три нови лагера се строят североизточно от Африн, близо до сирийския град Азаз, накъдето се очаква да се насочат мнозинството от бежанците.
Други два лагера вече съществуват в района на Идлиб.

Турция - ”агресивният съсед” с ”маслиновата клонка“

Турските въоръжени сили обявиха на 20 януари началото на операция "Маслинова клонка" срещу кюрдските Сили за защита на народа /СЗН/ и Партия на демократичния съюз /ПДС/ в района на сирийския град Африн, където живеят около 1,5 милиона сирийски кюрди.

Руските военнослужещи вече съобщиха преди дни, че са фиксирали поток бежанци, напускащи района на Африн в Сирия.

"Мирните жители изоставят зоната на бойните действия и се насочват към Тел Аджар. Част от тях остават, а другите отиват по-нататък, в Алепо. За изминалите денонощия през КПП-е на военната полиция в зоната за деескалация в Тел Рифат са преминали над хиляда жени и деца", се казва в съобщението.

По думите на Кънък все още никакви цивилни не са потърсили убежище в лагерите за настаняване, тъй като на хората не се позволява да напуснат мястото.

"Сирийските кюрдски Сили за защита на народа не са позволили на цивилни да напуснат Африн", посочи председателят на турския Червен полумесец, цитиран и от БТА.

"В случай на миграция, ние можем да настаним повече хора, отколкото е предварително подготвеният ни капацитет. Свикнали сме с неочаквани цифри", добави той.

Отбелязва се, че в най-близко време от Алепо в района Тел Рифат се планира доставката на около 20 тона храна, питейна вода и предмети от първа необходимост.