В анонимната анкета, която 1000 турци трябва да попълнят, има въпроси като  "Искате ли възстановяване на старите турски имена на градове и местности в България?" и "Желаете ли да бъдат унищожени християнските имена на турците в гражданските регистри".
Вчера шуменската организация на "Атака" се обяви против инициативата.

"Организацията "Бултюрк", съставена от граждани на България, които са се преселили в Турция, провежда гигантска провокация към българската национална идентичност в България", заяви днес на пресконференция в Народното събрание Сидеров, предаде „Фокус”.

Той съобщи, че представители на организацията са пристигнала с влак от Турция преди няколко дни. Делегацията е дошла в страната като анкетна комисия, която има за цел да интервюира български мюсюлмани от различни градове. Един от въпросите бил дали искат определени градове да бъдат с турски имена. В Кърджали, Шумен и Търговище вече е имало такива сондажи.
ДПС нека сега да вземе отношение и да изрази своето мнение по въпроса – дали Крумовград трябва да бъде с турско име, дали Ардино и Момчилград трябва да бъдат с турски имена”, каза лидерът на "Атака".

Според него последствията от това допитване може да са много сериозни, тъй като не е ясно как ще бъдат използвани.
От "Атака" вече са сезирали ДАНС за посещението на тази организация.
„За нас е важно да се изясни дали няма някаква покана от изпълнителната власт, от общинската власт и ако е така, това да стане ясно, за да има най-малкото морална присъда. Никой нормален българин не може да приеме да бъде поканен тук някой, който да променя българската национална идентичност, да иска да поставя мюсюлмански имена на български градове и да провокира напрежение", категоричен бе Волен Сидеров.

Той призова другите парламентарно представени партии, особено управляващата ГЕРБ, да обърнат сериозно внимание на проблема.