Голяма част от тях бяха силно притеснени, първоначално просто искаха да се приберат в България, сподели майката на едно от момичетата, цитирана от БНР.

Предстои принципно да си продължат екскурзията, да си разгледат всичко, да се приберат живи и здрави в България, но те имат още пет нощувки, две в Барселона и три пътьом.

31 деца и 19 възрастни се оказаха на улицата, тъй като туристическата фирма не е платила за нощувките им в хотел в Лоре Делмар. Групата е била настанена в хостел с лоши условия, като за две нощувки е платил един от туристите.

От фирмата "Гъливър травъл" са обяснили, че агенцията, с която са работили в Испания, е причина средствата за нощувките да не бъдат преведени.

Туроператорът е организирал пътуването на деца от 8, 9 и 10 клас на Националната финансово-стопанска гимназия, като при пристигането в Испания се оказва, че нощувките на групата не са платени. Децата са добре, установен е контакт с тях. Стартирана е проверка по случая, съобщиха от Министерството на туризма. 

Пред bTV зам.-директорката Хриси Войнова от Националната финансово-стопанска гимназия в София също увери, че учениците, са добре и се полагат всички усилия, те да не усещат липсите. 

Зам.-директорът обясни, че в училището са разбрали по новините тази сутрин за това, че не са преведени парите за екскурзията и веднага са се свързали с колегите си в Испания. 

За случая е уведомено посолството на България в Мадрид, като испанската полиция разследва случая. 

"Гъливер травел” е лицензирана фирма, която присъства в списъка на образователния инспекторат. 

Справката на Министерството на туризма показва, че "ГъливерТравел" има валидна застраховка до 22 април 2016 г. с лимит 75 000 лв. 

През октомври 2014 г. застрахователно дружество завежда преписки на щети по претенции на туристи, на които не са осъществени туристически пътувания. 

Министерството на туризма е сезирало КЗП по случая и от полученото официално писмо става ясно, че са съставени актове за установяване на административно нарушение, които не са влезли в сила, поради обжалване в съда.