Това стана ясно след среща на представители на федерацията с омбудсмана Мая Манолова, съобщи БНР.

В началото на месеца Сдружение за правна помощ на потребителите са внесли колективен иск в съда срещу "Топлофикация-София" за т.нар. такса "сградна инсталация". Сдружението е пловдивска неправителствена организация, чийто управителен съвет е съставен предимно от юристи. Преди две години те са завели подобно дело срещу "Топлофикация-Пловдив".

"Искаме от съда да осъди "Топлофикация София" да преустанови нелоялната си търговска практика, с която се начислява такса "сградна инсталация" на потребители, които не желаят и не ползват топлинна енергия за отопление", каза тогава председателя на Управителния съвет на сдружението Димитър Деков

Двете страни обмислят съвместни действия за защита на клиентите на дружеството. Федерацията на потребителите и БАН са се договорили да разработят проект, който да даде информация до каква степен тръбите, преминаващи през имотите на гражданите, излъчват топлина.

По закон, разходите за сградна инсталация не могат да бъдат над 50% от общите разходи за топлоенергия, но в немалко случаи те са по-големи.

Идеята беше възприета от Манолова, която от своя страна обяви съвместни действия между нея и Федерацията за защита на клиентите на столичното парно.

Първото от тях е откриване на обща открита приемна за потребителите.

След това предлагам, с писма, да се обърнем към всеки общински съветник в столицата. Трето - да бъдат освободени от такса "сградна инсталация" гражданите, които не ползват парно, както и тези чиито доходи са под минималната заплата, каза Манолова.

Емил Георгиев от потребителската федерация посочи, че всеки ден през офиса на организацията минават около 40 души, които се жалват от столичното парно.
Хора с изключително тежки съдби. Хора, които са готови да сложат край на живота си. Хора, които са подлъгани, развълнувано обясни той.