БАН ще проучва колко топлина излъчват тръбите в стените

90 на сто от жалбите, получени във Федерацията на потребителите в България, са срещу "Топлофикация-София".

Обратно в новината

Коментари - БАН ще проучва колко топлина излъчват тръбите в стените | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Писател, Фотоволтаикбг, Рогачев, Георги Рогачев. Чада мои - благодаря ви. Рядко намирам толкова стоиностни балгари, който да мислят като мен. Тоя Читател е един платен лобист! Защитник на ТОПЛОФИКАЦИЯ. НО аз го знам кой е и той ще баде саден за предателство!

Да, вижте го само как се изразява и начинът му на мислене - като на бивш фелдфебел от времето на Живков, примерно :)

Ама и аз съм един селяк - уж съм д-р по История, живял в чужбина, човек на години с добро образование. А се държах като селския идиот и не приех просто едно по-различно от моето мнение.

Само не мога да разбера едно нещо. Всички масово не искат парно, а в същото време ЗУЕС им дава право с 67% мнозинство да се откажат от него, обаче те не го правят?!?! Като сте толкова ербап - направете си общо събрание и се откажете! Стиска ли ви или само се пените по форумите? А ако ли пък вие сте

Прав сте, но освен ЗУЕС има по-висшестоящ закон ЗЗП. Тоест всеки индивидуално може да реши дали да ползва или не. Колега долу е цитирал част от закона. Какво не е ясно, а? Защо трябва един или петима да зависят от 67% от цялата сграда, а? А защо изобщо трябва някой да се отказва или да бъде принуждаван да се отказва? Борбата е да има конкуренция в свободен пазар - тоест не да се откажем от всичко, и да ходим в Орландовци, а напротив, да имаме достъп до колкото се може повече възможности за отопление! Аз искам да имат достъп до радиаторите ми много топлофикационни дружества, да имам няколко газови доставчика, за да няма монопол, да имам няколко доставчика на ток и вода. Нали това е демокрацията, а?

Със сигурност тези, които най-много лобират за ТоплофЪк са най-големите "междусъседски" крадци. Искат да няма индивидуални договори и топломери за всички, защото няма да могат да муфтят! Защото ще трябва да започнат да плащат своите си сметки, няма да има кой да ги грее на аванта! Хващам се на бас, че именно такива като ИМПЕРИАЛИСТ, всяка зима са с подменени отоплителни тела, а тези с броячите ги държи на студено на балкона! Няма друга причина толкова усърдно, денонощно, системно и упорито да се противопоставят на желанията на народа за справедливост и законност! Тези хора пишат глупостите си тук под всяка статия от десетилетие насам! Явно са адски заинтересовани грабежът от обикновенните хора да продължи в пълна сила. Дори на евродирективи и конституция се противопоставят!!!! Това не са европейци, не са американци, не за мурзилки, не са севернокорейци, а са си най-обикновени селски фашизирани педерасти!

Защо винаги прибягвате до обвинения "лобисти" и подобни, само защото някои от нас живеят в добре изолирани сграда, няма крадци измежду съседите и няма недоволни от високи сметки?? Нима само защото сме доволни от дадена услуга, ни прави крадци, тролове, лобисти? Изкарай си главата от за.ника и приеми, че има и доволни хора. Защо да съм недоволен, като отоплението ми за сезона беше малко над 100 лв??? Вярно, зимата беше мека... газта поевтиня и т.н. фактори, които също влияят на цената. Миналата година сметката ми беше малко над 200 лв. за отопление. Но имах новородено бебе и държах по-високи температури в стаите, отоплявах повече стаи... Нима 214 годишна лв. е висока сметка за отопление на 3 стаи + всекидневна??? Защо да съм недоволен?

Като си доволен какво търсиш тук, а? Хората масово са недоволни, рекетирани с 2000 лева годишно, без да ползват нищо! Защо замърсяваш форума за тези, които са в беда? Какво има да спамиш, като си толкова доволен, а? Еби си камшика и остави хората, които са в беда да намерят съвет и помощ. Фактът, че киснеш тук от 2 денонощия означава не просто, че си доволен, а ЧЕ СИ ПЛАТЕН. С други думи си лобист, национален предател, съучастник на Организирана Престъпна Група. Сам си написал долу как искаш някой неползващ да ти плаща сградната такса. Хората са те квалифицирали като идиот, даже сам си се квалифицирал като такъв. Аз съм съгласен с определението. Ок, похвалил си се колко добре работела топлофикация във вашия блок. Е и? Утре може да запееш ти или майка ти друга песен, нали?

Това със 100-те лв за сезона за тристаен апартамент изби рибата. Направо го обяви в пресата, да знаят хората как да пестят. Аз за гарсониера в която никой не е стъпвал от години плащам 150лв за сградна инсталация и двадесет и няколко лева за отчет на нулевата консумация.

Замислете се за значението на понятието "междусъседски кражби", което толкова много ни се натрапва. Нека обясня. При положение, че топломера е общ, намиращ се незнайно къде в някой от входовете в нечие мазе, наречено абонатна, той измерва някакво ОБЩО потребление. Никъде никой не измерва реалното индивидуално потребление. Пример - у дома имаме водомер, но чешмата я ползваме всеки член на семейството. Съгласно тяхната логика, когато аз пия вода, би трябвало да крадя от жената и децата, както и обратното. Смешно е. Тъпо е. Утре жената ще ме обвини, примерно, че пълня бутилки с вода и ги крия под кревата си и по този начин я ограбвам :) ТоплоФЪК може да сложи истински топломери на абсолютно всеки радиатор, независимо каква развивка има преносната сградна инсталация. Но не го прави! Тя изготвя фалшиви сметки без да са базирани на никакви реални цифри. Сътветно "кражбите" са дериват именно на това "дялово разпределение", което ни натрисат от ТоплоФЪК и топлинните счетоводители, вместо елементарно и супер точно да се монтират истински топломери и да се отчита само и единствено по тях. Защо кражбата е фундаментирата от Топлофикация? Защото никой не може да контролира уравнение със 1000 неизвестни! Защото колкото по-малко истински реални топломери има, толкова повече неизвестни има в уравнението! Имаме огромен арсенал за измами, лъжи и кражби! И всичко това, защото ТоплоФЪК, а и държавата, отказват да има индивидуални договори и индивидуално отчитане с фактуриране на потреблението!

Единствения смисъл, който може да обясни действието "междусъседска кражба" е дефакто действието, което Топлофък или Топлинния Счетоводител извършват, когато надписват сметката на неползвали парно и/или намаляват фактурираната цена на други, които са ползвали парно. Тоест тази "кражба" е действие (следствие) именно на ТОПЛОФИКАЦИЯ и СЧЕТОВОДИТЕЛИТЕ И! С две думи, НЕ НИЕ контролираме тези кражби - излиза, че колкото повече си спестил, толкова повече си ограбен!!!!! Затова в ЕС методите с топлинно счетоводство, кактии и всички "уреди за дялово разпределение" са тотално отхвърлени преди десетилетия! Но нашите престъпници ни ги набутаха тук, скъпо и прескъпо ги продават, за по 20-40 лв бройката. Това са уреди изхвърлени от употреба в ЕС, вероятно закупувани като втора употреба за стотинки! за да може тук да съществува атмосферата за поголовна кражба и Геноцид!

По-умните могат да сметнат: При калоричност на природния газ 9,28 kWh/m3 и цена от 736,16 лв./хил. м3, колко струва газа в 1 kWh топлинна енергия от Топлофикация. Цената на парното е смешно ниска-8,5 ст. с ДДС за 1 kWh . Това е все едно, от топящ се сняг да се подгрее една кофа с вряла вода, само за 8,5 ст. При това тази енергия е докарана вътре в отоплителната инсталация на сградата. Това е около 4 евро-цента за 1 kWh. Тази цена обезсмисля всичките напъни за оригинални решения за отопление. Тази цена дава и отговор на въпроса, защо всички журналисти и политици мълчат за себестойността. Те много добре знаят , че в Европата парното е между 40-80 евро-цента за 1 kWh, при по-ниски цени на газа. Тази информация обаче се крие, защото "Топлофикация София" се тика от мафията умишлено към разпродаване, т. е. приватизация. След като не можаха да я сринат нито технологично, нито организационно, сега използуват натрупалото се недоволство от трудния живот за да я атакуват в медийното пространство.

На престъпната топлофЪКация, журналистите и виновни :) Като че ли не и бях директор и не знам прекрасно как се тероризират абонати, за да се пълнят партийните касички на бкп, дс и герб!

НЕ СТЕ САМО журналистите.......... Тъй наречената прокуратура, изпълнява политическа поръчка да се прави на глуха и сляпа за многобройните кражби между съседите. Топлофикация няма статут да преследва и санкционира крадците, тя може само да сигнализира. Възоснова на многобройните данни, директорът на ТС, Петко Милевски, заяви дори в 40-то Народното Събрание, че кражбите от съседите са над 50%. Никой не му обърна внимание, а в медийте изказването му се спомена мимоходом между другото. Проблем може да се реши, като кражбата на топлоенергия се криминализира по закон. Тогава с разрешение на прокуратурата и наличните технически средства, много лесно могат да се изловят всички крадци на парно. Нещата с криминализирането се забатачват, защото една значителна част от софийския хайлайф не плаща или краде.

И като платим втората цена? Не забравяш ли, че ТЕЦовете първо продават ТОКа на преференциални цени одобрени от ДКЕВР от по 200-300 лв на мегават. Тоест 20-30 стинки на киловат. Тези цени им ги плаща целия народ, даже и по селата! Хайде добави сега и твоите 4-5 стинки на киловат. Ми то и Козлодуй продава чист ток за 4 стинки на киловатчас! Това, което виждам е, че рипате защото искате да се запази статуквото - едни да плащат и да студуват, а вие да ползвате за 3-4 стотинки. Познах нали? Освен това, като бивш директор, ще ти кажа, че прилагахме и по мое време едни от най-фашистките приоми с които тотално разсипвахме държавността в България. Плюехме на Конституция, закони, потребители, евродирективи, корупция, грабеж, геноцид....

Единствено топлофикация е коректна при образуването на цената. Топлофикация София / ТС/ подава енергия до абонатната станция на сградата. Подадената енергия се отчита от периодично репариран /сверяван/ електронен топломер в мазето. Заплащането е единствено въз основа на неговите показания от които се приспадат нормативните загуби в абонатната. Топлоснабдяването в София е обществената дейност с най-ясната, прозрачна и справедлива ценова структура, но разбира се не е идеална. Примери за обратното, колкото искаш- билетът за влака до Бургас, този който тежи 50 кг плаща 28 лв и този който тежи 150 кг.-пак толкова. Още по-интересно е при самолетите, дори за 1-2 кг свръх багаж се плаща солидна сума, но никой не мери колко тежът отделните пасажери. До сега не съм чул, някой с малко лично тегло, да протестира като не си плаща и вози гратис. Случайно да знаете как се образува цената на билетчето в Градски транспорт, а на колко купува Софийска вода водата от язовирите и на колко я продава на софиянци?

Млъквай с глупостите бе идиот смотан. По топлофък въпросите си откровен платен пумиар. Хайде кажи колко струва водата на Веолия? Аз знам. Получават я безплатно от язовира а ни я шиткат за 2 лева кубика. Столицата не печели нищо! Само лобистите гушат рушвети! Но дори и при този престъпен монопол, когато затвориш крана и водомера ти е нула, таксата ти в края на месеца е нула. При вас в ТоплоФЪК е още по-престъпно!!!!!!! Продавате си по някакъв топломер на собствената ви абонатна, нямате никакви договори индивидуални с хората и рекетирате даже неприсъединените домакинства да плащат данък сградна инсталация. Колко искам да бъда третият, който ще разстреля служител на Топлофикация София!

Фалит, одит, съд!!!

... и после студ! Кучи студ! Честито!:)))

А като построите АЕЦ Белене и Южен Поток, ще си имам газ у дома на поразия! Отивам в 22-ри век! Кеф ми топло, кеф ми ток, кеф ми нудистко аква парти при -20 зимата на покрива! :)))) То затова ви е шубе от АЕЦ Белене и Южен Паток, щото ша секне монопола, нали?

ГРАЖДАНИ-КОЛКОТО И ДА СЕ БОРИТЕ НЕ СИ СТРУВА ? ! ? Поетът е казал "...всуе се морите" ЗАКОНИ - "ИМА",ДИРЕКТИВА- "ИМА" ДЪРЖАВА - "НЯМА" ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ - "ИМА" И ЗАКОН СИ "ИМА" ГРАЖДАНИ ВСЕ ПАК: "Борбата прави раната" БОРЕТЕ СЕ - РЕЗУТАТ НЯМА ДА ИМА

накрая хората ще тръгнат на джихад и ще има аллаху акбар, само самовзривени няма да има :) Ще дойде и този ден :)

Законът за изменение и допълнение на Законаза защита на потребителите, приет от ХLIІ Народно събрание на 10 юли 2014 г.Издаден в София на 23 юли 2014 г. държавен вестник брой 61 от 17 юли 2014 г. 27. Член 62 се изменя така: Чл. 62. (1) Забранява се доставката на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна. (2) При доставка на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставяне на услуги, които не са поръчани от потребителя, той не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащане на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил. (3) Липсата на отговор от страна на потребителя относно доставката на стоки и услуги по ал. 1 не се смята за съгласие. ПРОЧЕТЕТЕ И ДЕРЕКТИВАТА 2011/83НА Е.С

Точно така е. Тука има много дето или не са прочели законите, но спорят и се правят на многознайковци. Или са си отявлени платени лобисти и идиоти на топлофък. Този член специално бе допълнен в евродирективата специално заради случаите в България с рекет на монополите. И ето го, вече е транспонирано това допълнение и в нашия ЗЗП. Благодаря Ви.

В закона е така! А какво ще се случи на практика, след прилагането му? Половината ще си "изключат" радиаторите, а ще ползват на макс, другата половина ще платят тройни сметки, ще им писне и на следващия сезон и те ще се откажат. Иначе ще сме спазили закона и правата ни на потребители ще са "защитени"! ... и какво? Минаваме на въглища? ... или на ток - а мрежата ще издържи ли? Добре дошли в 19-ти век! Честито!

Предлагам ти да дадеш личен пример като спреш да ползваш вода, парно и ток. Сигурен съм, че за никое от тях нямаш сключен договор, така ли е?

Малее, колко ти е осъкатен мозъка :)))))) Как ще ползваме нещо без да сме сключили индивидуален договор за доставка? Без договор всяко доставено нещо си е баш подарък. Ти да не би да живееш в апартамент без Нотариален Акт? :)

БЕЗКРАЙНО ИНТЕРЕСНО .! ? ! НАЛИ ТОПЛОФИКАЦИИТЕ "ИЗЧИСЛЯВАТ" ТАКСА "СГРАДНА МОЩНОСТ" ВСЕКИ МЕСЕЦ СЕКРЕТНАТА "МЕТОДИКА" Е ВЕЧЕ 2 (два) ПЪТИ ГЛАСУВАНА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ- ЗНАЧИ ИЗВЕСТНА НА ДЕПУТАТИТЕ - И СЕКРЕТНА НЕ САМО ЗА "АБОНАТИ" НО И ЗА САМИТЕ ТОПЛОФИКАЦИИ ТА "МЕТОДИКАТА"СЕ УСЪВЪРШЕНСТВУВА: ОТ " НАЧАЛНАТА 18% МЕТОДИКА" -ДО " 50 % МЕТОДИКА" СЕГА Е РЕД НА "БАН"-"100%МЕТОДИКА"

точно така, методика тип Борисов/Фандъкова. От 15 години кметува ГРОБ, а преди това БСП.... Пълен грабеж!

Много ми е интересно какво точно ще проучва БАН. При идеални условия, задачата е за седми клас и началните данни са температурата на подаваната от топлофикация вода, площта на тръбите на инсталацията и температурата на средата, в което става топлообменът. В реални условия постоянна е само площта на тръбите, т.е. началните условия на задачката не са дефинирани. Решението на проблема е в изолацията на пренасящите тръби, освен това в цената на топлоенергията има вече включени 15% загуби за пренос.

Да проучат как се отоплява стая с термус напълнен с топла вода. Нали като съм си спрял парното прилежащите тръби са без циркулация и загуби няма никакви. А зазиданите с хоросан щрангове в стената могат евентуално да затоплят 1-2 см от хоросана, но не и стената, камо ли цялата стая :) То ако тръбите топлеха, нямаше да слагаме радиатори, нямаше да слагаме абонатни или ТЕЦове :) Ще търсят данък сградна инсталация от неприсъединени абонати, хайде бе, ще ме хванат за сопола.

Ами виж колко е температурата във вътрешна стая в топлофициран блок и колко е в самостоятелна къща насред полето без отопление и ще разбереш колко топлят тръбите. В топлофицираните блокове, ако всички жилища се отопляват температурата рядко пада под 18-19 гр.

Пишете в гугъла "жалба топлофикация", пишете, печатайте в няколко екземплята и входирайте както е написано. Има и жалба-продължение. Успех и натирете задника на ГРОБКП мафията.

Pesh0

Проблема със загубите на топлина , си е проблем на топлофикация и докато се иска пари от хората за това , всичко си остава мижи да те лажем . Да си калкулират една цена в която да си отчитат загубите и като иска някои си му я казват . Като не им изнася да имат загуби по тръбите на апартаментите или общите части , да спират да се занимават . Физиката няма нещо в което да няма загуби . Ел енергията също се губи по кабелите които имат съпротивление . Аз трябва ли да плащам тези загуби ? Или производителя на хляб , да иска отчисления за бензина , с които ми кара хляба до магазина . Да има си загуби които всеки си калкулира в цената и казва продавам на толкова ..... От там които ползва плаща който не ползва не плаща .

И защо си мислиш, че не плащаш загуби за преноса на ел.енергия? Или си мислиш, че цената на бензина не е вкл. в цената на хляба? Няма нормален бизнес, който да работи на загуба и да съществува. Това може да се случи само на дружества като Топлофикация.

Ще подобря примера който даваш с хлебаря. Ако ти отидеш до неговата пекарна и си купиш хляба, съгласен ли си да плащаш цена като за доставка на този хляб на 200 км? Или предпочиташ да платиш цена без включен транспорт за превоз на 200 км? Същото е и с Топлофикация - ако си изолирате сградата, не само външните стени, но и тръбното трасе, ако елиминирате крадците - ще плащате по-малко "сградна инсталация". Но трудно ще го проумеете това... по-лесно е да плюем някой друг, вместо да видим собствения си мързел и глупост.

читетельо, що не прочетеш, че по закон плащането трябва да става само и единствено по показанията на конкретен измервателен уред наречен топломер, който се монтира на границата на собстеността. Тоест или на тръбите излизащи от стената за всеки радиатор или на входа на апартамента, когато инсталацията е хоризонтална! А дали съм изолирал или държа прозорците отворени целогодишно си е моя работа - нали си има уред?!? Освен това мита за съседските "кражби" би повишил общата сметка с 10-20%, а не индивидуалната сметка. И не с 200-500-1000% както от кражбите на ТоплоФЪК!!!!

най-големите лъжи на този свят са родени от полуистини. Точно такива лъжи , приличащи на истини си написал и ти. Разбери истината: ТОПЛИНАТА , ОТДЕЛЕНА ОТ ТОПЛИННАТА ИНСТАЛАЦИЯ В СГРАДА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ СЕ КОНСУМИРА АБСОЛЮТНО ОТ ВСИЧКИ СЪСОБСТВЕНИЦИ ТЪЙ КАТО СГРАДАТА Е БИЛА ПРОЕКТИРАНА ЗА ОТОПЛЕНИЕ ОТ ТЕЦ. НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ЗАГУБИ, А ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНО СОЛИДАРНО КОНСУМИРАНА ТОПЛИНА . НЕ МОЖЕ ДА ИСКАШ ИНДИВИДУАЛНО ОТДЕЛЯНЕ ЗАЩОТО ПРОЕКТЪТ Е ОБЩ .

Стига идиотизми, моля бе, идиоти! Има закони! Тези закони не са от комунизма, а са от ЕС! Транспонирани са в ЗЗП. Точка! Кой спал спал.

трябва да се промени начинът на измерване и отчитане на консумираната топлинна енергия. Сега отдадената топлинна енергия се мери в относителни единици с не подлежащи на метрологичен контрол уреди, от което следват масови проблеми в отчитането и начисляването на консумираната топлинна енергия. За да се промени това е необходимо измерването да се извършва чрез подлежащи на метрологичен контрол измервателни уреди, които могат да не бъдат задължително на отоплителния уред, а измерването на отдадената топлина да се извършва чрез използване на монтирани върху отоплителното тяло и тръбопроводите към него, термодвойки. Въпросът има инженерно решение чрез вече съществуващите и създадени за други нужди измервателни прибори и термодвойки и няма нужда отново "да откриваме топлата вода". Нека всеки да си представи един поставен по негов избор и удобно за наблюдение място измервателен уред, който е част от системата за измерване в жилището и цялата сграда и сградовата инсталация, а данните в него се получават от монтираните по отполителните тела и преминаващите през жилището (също е и за сградата) термодвойки, които предават данните си по безжичен път. Постъпилите в него данни се подават към уреда да отчет в цялата сграда, който отчита не само общия, за сградата, но и идндивидуалните разходи на топлина енергия за всяко жилище (системата е аналогични с начина за измерването на електроенергията в жилищната сграда).

Към днешна дата технологийте са нарастнали до такава степен че с микрочиповете, както при мобилните ни телефони, можем да получаваме и предаваме всякаква информация не само в непосродствена близост, но и от и до всяка точка на земното кълбо. За реализацията на тази идея имат думата младите инженерни кари от изчислителната, съобщителната, измервателната и компютърните специалности, защото сега имаме възможности за съвсем кратко време чрез миниатюрни по размер устройства да получаваме и да обработваме огромна по обем (като ГБ) информация и да я съхранямваме за неопроделено време. Крайно време е да загърбим остарелите досегашни способи за измерване и дялово разпределенвие и да пристъпим в реалностите на съвремието и близкото ни бъдеще!

Това е псевдонаука, дето сте го написали. Предполагам сте възрастен човек неинженер неспециалист. Ще ви обясня. Измерването се прави от Топломер! не телефон, термодвойка или други. Принципът е един единствен и е точен. Измервателят е топломер. Монтира се на всеки радиатор или на входа на жилището при хоризонтална инсталация. Тоест на границата на собствеността. Точка!

РЕШЕНИЯ ИМА МНОГО, НО ДАЛИ ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА ПЛАТИ ЗА ЦЕНАТА ИМ?!

Въпросът е дали цената на уредите и датчиците ще са изкуствено завишени или ще са на сносни, почти производствени, цени, при които печелбата ще бъде от оборота, а не от изкуствените надценки и ценовите балони. При сегашните технически разработки и достижения цената на цялата такава система в един дом ще бъде не-повече от цената на среден клас мобилен терлефон, а спестените средства ще са в десетки пъти повече от досегашните ни безумни, поради надписвания, разходи.

За да се оправят нещата трябва да станем нормална държава с пазарна икономика! Искаш услуга сключваш писмен договор и си поемаш всички сметки по услугата независимо на колко компонента ти я делят наглеците от топлофикация! Това ще стане когато ония чернодрешковци престанат да бъдат зависими от топлофикация и започнат да прилагат закона както е написан, а не да търсят вратички за да го заобиколят. Имам предвид съдиите от всички нива които са клиенти на топлофикация както в служебните си помещения така и в личните си имоти и се намират в конфликт на интереси по дела с топлофикация, защото са заинтересоватна страна и не отсъждат по закон и право, а по лични интереси и мръсна съвест!

Парното е отоплителната инсталация на сградата. Както инсталациите Водопроводна; Канализационна; Електро; носещата конструкция; звънците; телефоните и т.н. Не можеш да си махаш парното от твоя апартамент и да не плащаш за сградна инсталация. Няма такъв филм по света. Или се изключва целия блок, или никой. Това - ама да си махнат тръбите от апарртамента ми - е селска работа, селяни в града - в моя двор съм си господар. По света се плаща и обща сметка за блока, разбита после по апартаменти. Има портиер или фирма, плащаш на месец към 300 евро - парно, ток, вода, чистене, асансьор и др. Това е. А тук е комунизъм - искаме парно за 20 лв. И не плащаме. 200 млн. има да взима Топлофикация, ама не можело да им спира парното на длъжниците. А кой плаща? В Европа за 2 сметки неплатени ще те осъдят

ТИ НЕ СИ ИМПЕРИАЛИСТ, А НАЙ-ДОЛЕН ЛОБИСТ. Искаш да ме убедиш, че кражбите на топлофикация са нещо съвсем нормално и резонно! Искаш да кажеш, че проблема е в самите хора и топлофикация е света вода ненапита! Топлофикация КРАДЕ, всеки ден краде от своите клиенти. Това е фирма която не желае да се реформира и продължава да използва технология от края на 19 век, но вече за да обира хората!

сам си се кръстил "олигофрен", така и разсъждаваш. Аз от години пиша това, което е написал "империалист", но явно само той мисли така. Ще ти дам още един пример - представи си, че зимата се качат в автобуса няколко човека, които нямат билети, но са нагли и искат евентуално да платят ама по-малко понеже не искат в автобуса да има парно. Как би постъпил ти: -ще преправиш автобуса/с отделение без парно за мрънкачи/ -ще спреш парното на всички/ 21-ви век/ -ще изхвърлиш нередовните да си търсят превоз според джоба Мисля, че никой не е вързан за апартамента в града и ако не може да си плаща разходите - СЕЛАТА СА ПРАЗНИ. Същото е и с автомобилите- половината нямат винетки, застраховки и технически прегледи щото им било скъпо - ОЛИГОФРЕНИ!

Ако си видял някъде "КРАЖБА" с парното,бързай утре рано в прокуратурата. Много ще ти се зарадват да им помогнеш в разследването на "Топлофикация София"/ТС/.

Масовият български скот не е подготвен за живот в съсобственост. Това е истината. Винаги ще има недоволни. Затова - да спират топлото във всички сгради. И които искат, при 100% съгласие, да ги включват наново. Аз лично съм доволен, от 8 години ползвам Топлофикация и не мога да се оплача от големи сметки.

в Топлофикация или във фирмата за дялово разпределение,или още наричани търговец или топлинен счетоводител?!

Не работя за тези дружества. По-долу обясних каква е сметката ми за изминалата година. Предложих и да изпратя снимка на изравнителната сметка на желаещите...

БАН ще проучва колко топлина излъчват тръбите в стените Тръбите излъчват толкова, колкото каже Топлофикация.

научна простотия..

Там е проблемът, г-жо Манолова, че хората може да не искат, но ПОЛЗВАТ парното от сградната инсталация. И това е поради спецификата на топлинната енергия. И ако хората не плащат сградна инсталация, тези разходи ще ги платят съседите им, на които им дойде нанагорно и ще спрат и те да ползват парно. И тогава няма да ви казвам какви ще са загубите в абонатната за подгряване на топла вода. Те и сега са над 50%, ако обърнете внимание на сметките си. И накрая ще стане така, че и без топла вода ще останем и ще се оправяме кой както може. Проблемът не може да се реши по съдебен ред, но това ще го научите впоследствие.

Браво адвокате! Много добре се изказа! Заповядай на ул.Ястребец23 Б, за си получиш възнаграждението. Ние ценим такива хора.

да се топлоизолират.. Какво ще карат другите да правят разходи заради тях. Едни обичат свинско, други са принудени или ползват диетично - зеле.

Крайно време е Топлофикация да плаща наем, че ползва чужда собственост за да минават нейните нежелани тръби.

Dimi

Ограмоти се. Теси тръби не са на топлофикация. На топлофикация тръбите свършват до абонатната станция. От там нататък тръбите са собственост на етажната собственост, разбирай включително твои без значение дали ползваш парно или не... та явно трябва да плащаш наем сам на себе си...

кой и как и позволява да транзитира нещо през имота ми??!!

За съжаление всичко много различно навсякъде. Има апартаменти със спряно парно, през които минават по две и дори три тръби към горните етажи и затоплят повече отколкото топли включеното парно на последния етаж в сградата, за което трябва да се плаща 100%.

Изключете си парното и ще сте на кяр.

Ако тръбите топлеха толкова, защо са ни радиатори?

Зад всяка добра идея стои и по една задна мисъл. В нашия случай щели да изчисляват в БАН какви са загубите от тръбите на сградната инсталация. Задната мисъл в нашия случай е че има едни наглеци които искат да ни продават тези загуби принудително и правят усилия да направят процеса "законен" от научна гледна точка, затова и именно в БАН щели да го правят. Това което е редно да им се каже в момента е че НИЕ НЕ ЖЕЛАЕМ ДА НИ ПРОДАВАТЕ ЗАГУБИ ПРИНУДИТЕЛНО! Престъпниците които го правят е време да облечат раираните пижамки!!!

Мога да си затворя очите и да се съглася с тези които не ползват парно да не плащат сградна инсталация само при услови, че топлофикация за тяхна сметка преработят инсталацията от вертикална на хоризонтална. Иначе съм виждал как тези които много лаят се правят на големи тарикати. Някои си сменят тръбите с по-голям цолаж. Други използват стари капачки от буркани, прорязват им дупка в средата и ги нареждат по тръбите от което се получава много добър радиатор. Лично съм се убедил, че общите тръби топлят и то много. Преди основният ремонт на апартамента бях спрял всички радиатори, а дограмите бяха стари и подухваше от тях. Оказа се, че температурата в апартамента дори и през най-студения месец не падна под 12-14 градуса, а тръбите не можеш да ги пипнеш, толкова бяха горещи. След ремонта при който бяха сменени дограмите и залепена изолация навсякъде дори и на тавана се оказа, че най-много за отопление на 76 квадрата и 10 кубика топла вода съм платил 170 лева за януари 2015 г. Температурата в целия апартамент я поддържам около 24-25 градуса. Който ми е идвал на гости се е оплаквал, че е много топло, но имам малко дете което щъка навсякъде и нямам избор.

Явно не си бил в най-студеният месец, когато дограмата ти е подухвала, нямал си изолация, а навън е било -20+. Това е студено. -5-6 до -10 е поносимо. Но като имаш предвид, че хладиниците работят на по 8 градуса, то при 12 не си много далеч от хладилника. Все пак телесната температура е 36 градуса и при 12 ще ти се наложи да носиш доста катове дрехи и да правиш упражнения за загряване.

Не ми остана място в поста така, че да се доизкажа. Все пак Топлофикация Русе работи на въглища, а не на газ и от тази година прави голяма отстъпка. През сезона 2015-2016 съм плати най-много 97 лева за отопление и 9 кубика топла вода за януари 2016. Според фактурата за същия месец с радиаторите съм използвал над 2 пъти повече енергия за отопление отколкото е отдадената от тръбите (0,7 MWh и 0,3MWh). Имам един колега, който направи на неговия апартамент още по-голям ремонт. Залепи изолация и отвънка не само отвътре, защото техния блок не е на ТЕЦ. Отидоха на почивка за две седмици и температурите в стаите паднали до 6 градуса. Така, че тарикатите по-добре да си мълчат, защото ако се вземе решение да не плащат сградна инсталация и се наложи останалите да плащаме вместо тях, а те се възползват само от това и ми казва нещо от сорта На мен ми е по-евтино с климатик, то тогава ще пиша жалби до омбудсмана и ще бъда инициатор на съдебни дела срещу това решение. Друг е въпроса, че на някои хора не им стигат средствата. Държавата трябва да се погрижи за тях и да ги подпомогне за отоплението. Да не говори, че тази смешна минимална заплата за нищо не стига, а според една статия бизнеса е имал за миналата година 302 ли бяха или 320 милиарда приходи. Интересно ще бъде колко ли фирми ще фалират ако се удвои минималната заплата и пенсия. Според мен ще са само единици. Особено при условие, че храната и дрехите ни са по-скъпи тогава защо западните вериги не плащат ако не западни, то поне на половина от техните заплати. Но това е друга тема.

БРЦК

От статията може да не се разбира, ма тука става въпрос за ХОРИЗОНТАЛНИ инсталации. ТРЪБИ в апартаментите НЯМА. Топлофикация изисква такса от отказалите се от ПАРНО , нищо че тръби през апартаментите не минават!

Те може да не минават през апартамента, но минават през общите части за които разходите за ремонт се заплащат според коефициента за съсобственност, а текущите разходи според броя живущи. В такъв случай трябва да се измени и закона за етзжната собственност. Така че пак казвам СТИГА ТАРИКАТИ!

като искате лукс - проектирайте си тръби и останалото.

Който не иска лукс да си смени апартамента. Имам колеги които с радост ще се съгласят. Писнало им е да носят дърва и да препоядисват всяка година. Имай предвид, че са съгласни да сменят ремонтиран апартамент с направена изолация и сменени дограми и монтирана камина с водна риза и радиатори за такъв с нужда от основен ремонт но да е на ТЕЦ.

И ние си имаме разни случаи, но той е само един.Една много свежа съседка плаче ,че са сменили старата абонатна станция с нова.Защото при старата ,тя си свалила радиаторите и у тях,/защото са над абонатната/ може да ходят боси без да пускат парно и в най-лютата зима.Сега обаче при новата абонатна станция вече и било студено.Та това е нейното гайле

БРЦК

Естествено е при една несправедлива система освен ограбените да има и такива които са на далавера от кражбата. Но такива са доста малко - само 1 или 2 апартамента са над абонатната нали?

Тука има едни другари и другарки, които не са стъпвали в час по физика. Тези другари не знаят, че при хоризонталната сградна инсталация, както и при вертикалната, също се отделя топлина от тръбите, която трябва да се заплати. И така погрешно смятат, че при хоризонтална сградна инсталация нищо не се плаща!

Ало! Физика! Ще ми обясниш ли как се изчислява количеството отдадена топлина на тръба в стена!

Градуси на тръбата, градуси на околната среда, коефициент на топлопредаване, площ на тръбата.

БРЦК

Айде ти ни светни колко топлина ще отдаде 2 метра изолирана тръба (1 етаж) разделена на 3 апартамента. След това отиди в 1 такъв блок и ги питай по колко плащат. Ралика има ли ? А сега да те питам защо някой отказал се от ПАРНО ще плаща ЗАГУБИТЕ на тия дето ползват ПАРНО. Тоя дето не ползва ще плаща загубите на тоя дето ползва. ГЕНИАЛНО и САМО В БГ!!!

Ама какво значи "загуби" - като нямат достатъчно ефективен начин да си доставят услугата, това си е за тяхна сметка. Това е все едно да влезеш във Фантастико и да ти кажат, че хляба днес е по 2.40 щото е имало много кражби вчера... Да си оправят шибаните инсталации...

Dimi

Абсолютно вярно загубите са си загуби и в двата случая. Разликата е, че при хоризонтална инсталация могат да се сложат топломери на входа на апартамента и да се хванат тарикатите, които уж са си демонтирали радиаторите, а те са си на място и си греят или пък такива които са си накичили какво ли не по тръбите за да ги превърнат в голям топлообменник...

При преноса до сграда обаче също има загуби. Тях кой мислиш ги плаща?

БРЦК

И въпроса е КОЙ да ги плаща загубите? Потребителите или всички!

Аман от демократи с комунистически убеждения. Вари го, печи го, той за тръби си бае. Ало, не ми пука какви са тръбите, как са монтирани, изолирани и от къде минават. Интересува ме да има ИНДИВИДУАЛЕН ТОПЛОМЕР на входа на жилището ми, същият да е търговски уред и аз да плащам, това което отчита. Ако и загубите, които са по трасето да са включени в цената на топлоенергията, ще я знам /цената/ и ще ползвам, ако ми отърва или ако мога да си го позволя. Ползвам - плащам, включително начислените загуби. Не ползвам - не. Така, като намалеят плащащите абонати, заради генерирани загуби, ония тюфлеци ще се размърдата да си подобрят системата. Иначе фалират, щото няма да има балами спонсори. На някои места по света на това му казват пазарна икономика. Схващаш ли логиката?

Аз логиката добре я схващам, ама ти не сващаш, че и 5 топломера да имаш, отново ще трябва да плащаш загубите, независимо дали ползваш или не. То на практика при общ топломер няма разлика, ако си се отказал и си свалил радиатори или са пломбирани и не са отчели уредите. Може да си разделят загубите и да ги начислят само на ползващите, ама те ги начисляват на всички. И най-много са за неползващите.

Понеже ромите не си плащали билетите и вдигнаха цената на билета за градски. Понеже ромите крадяли ток и постоянно вдигат цената на тока. Същата работа и с Топлофикация. Ама няма ли кой да предотвратява кражбите или е най-лесно да вдигаме цените?

Сградната инсталация на всяка сграда е преносна среда, а не отоплителна инсталация, ако беше нямаше да има нужда от радиатори по проект! При откачени радиатори услуга не е налична по смисъла на БДС, защото не може да се постигне заложената по стандарт температура. Топлофикация на практика продава принудително загуби на услуга която повечето потенциални клиенти са отказали. Принудата е углавно престъпление по член от наказателния кодекс, но прокуратурана и ония "пълничкия" се правят на нечули и не видяли и така ще им мине мандата. Мая Манолова само вдига пушилка, но това е дим без огън или накратко казано димна завеса в театъра. Много отдавна трябваше да има заведени наказателни дела в съда срещу лицата които са организирали този рекет и го подържат. Има хора за затвора от всички власти в тази пародия на държава наречена България.

точно така е! Все едно да ни карат да плащаме "отплението" на стая от топла вода налята в термос.....

Нещата могат да се променят , но когато действаме заедно.Не всеки поотделно да си прави топлоизолация, а да се направи топлоизолация на целият блок и тогава топлофикация правят преоценка и тази сградна инсталация пада драстично, но нали сме свикнали да се спасяваме по единично и затова се получава така !

първо-няма отделен топломер за топла вода а само един които отчита влязлата енергия-разликата между имотите за вода и отопление влиза в сградна инсталация.защо още не се прилага европ.директива за защита на потребителите.

Илиян Илиев

Това няма промени генерално нещата , но в панелните блоковете - саниране , нова дограма и нова оценка от топлофикация ще променят драстично сумата за сградна инсталация ! Говоря за целият блок , а не за отделни апартаменти.Изследване се прави за цялата сграда , а не за отделни входове или апартаменти.

Пълен абсурд е това нещо, вместо топлофикация да плаща наем че използва имота, собственика на имота да плаща за услуга която не иска.

Така е ама къде видя услугата, аз виждам само рекет и наглост от страна на съд, парламент, властимащи и бандитите от топлофикация.

Защо се връзвате на предизборната кампания на Мая Манолова? Какъв БАН..?! Студент втори курс може да изчисли топлопредаването на тръба Х цола на метър и въпросът да се приключи! Но остава важният въпрос - че дори студентът да го изчисли, някои хора не искат да я платят тази топлина, но искат да я ползват. Или не искат да я ползват, но и не искат да направят изолация на тръбите или да си направят хоризонтална инсталация.

БРЦК

Абе лейке - колко пъти да ти пиша ,че да вденеш. Отдавна е сметнато. Само дето по сметката излиза ,че топлофикация краде от абонатите щото им начислява няколко пъти повече отколкото може да топлоотдадът тръбите. Доказателства има колкото искаш. Причините са много и нито 1 не е следствие на коректните платци. Но на топлофикация не и дреме щото и е най-лесно да раздели сметката на всички по равно и готово.

Абонатите плащат енергията, отчетена на топломера на входа на сградата. Ако твърдите, че плащат повече - значи нещо не сте наясно. Ако твърдите, че не трябва да я плащат - значи проблема е съвсем друг и разбираем - вие сте от по-умните, не от балъците, дето си плащат. Ако има трети вариант - моля, обяснете ми.

Красная и проста. Една е физиката при хоризонтална и вертикална инсталация. Като при първата отново има такса Сградна инсталация за общи части! Можеш да изолираш и режеш колкото искаш, но отново ще си плащаш на Топлофикация. Защото в бюджета е предвидено, че трябва да постъпят едни пари, без значение как и откъде.

Трябва да се плати енергията, доставена, влязла и потребена в сградата. Целият въпрос е как някои хора да не я платят за сметка на други.

Студент 2 курс, не знае що е термодинамика, и не е чувал за нея, камо ли да намери специфичния топлинен коефициент на тръбата! Без него не може да изчисли количеството отдавана топлина! Докато в топлофикация работят всякакви, но не и учили термодинамика нещата ще се измерват на едно към гьотере. Пък и са се обградили с лобисти които им пишат законите и наредбите, също както в градска мобилност!

Амчи кавалите от Топлофикация ако не сбират пари за сградна инсталация требува да вдигнат на потребяващите парно и топла вода сметките трикратно и тогава всички ще се откажат и ще се окаже че на България газ изобщо не и трябва

Това ми го трият 5 пъти.Е махнах квалификациите.Пак ли ше го изтриеш бе...Продължението е по-долу Комунистическите ... се прават на луди.Те много добре знаат че теа 47% ЧЕТИРИЙСЕТ и СЕДМ дето ми ги пишат за сградна инсталация е една долна лъжа.И го знаат щото те са я измислили таа лъжа.Преди време писах тук как при 50 ПЕДЕСЕ ПЪТИ по-малки показания на мойте отчитвачки по радиаторите(на бруната) аз платих само 2 ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКО пари за отопление.И това комунистическите ... го прават нарочно.Като много добре знаат кво прават.Разбрахте ли БГ говеда.Те го прават за да ви ... майката ама вие нали сте тъпи говеда траете.Таа тъпа ... много добре знае че 47 % за сградна инсталация е безумие. И да има то е не повече от 5-10%.Аз съм го казал:ми като 47% от топлината е за тръбите в стените-НАПРАВО ДА СВАЛЯМЕ Ладиаторите бе.Къв е проблема.А това че на комшията с външен апартамент без изолация отчитвачките му показваха 2000-ДВЕ ХИЛЯДИ ЕДИНИЦИ а в моа апартамент-вътрешен,от вън изилиран с NEOPOR на BASF ,от вътре съм с депрон 6 мм,пласмасова дограма с к-стъкла...това че моито отчиащи уреди показваха 40-ЧЕТИРСЕ единици-или 50 ПЪТИ по-малко-МИ ТО ТОВА НЕМА НИКВО ЗНАЧЕНИЕ БЕ.Кви глупости говора и аз.

Явно е , че си завършил четвърти клас.Писането е ГРЪМАТИКАТА ТИ КУЦАТ МНОГО.

Твоята грАматика не е много по-различна.

трият го защото не се схваща за какво говориш, но пък успя да се похвалиш че имаш апартамент -вътрешен,от вън изилиран с NEOPOR на BASF ,от вътре съм с депрон 6 мм,пласмасова дограма с к-стъкла... другото ясно и че насилствено пробутваш селски думички като"таа, знаат, моа, пласмасова...." то си требе ъкъл да се пише кот такоа...

Дънки-бой, дискутираме парното. Сал една електротехника от Механото не стига. Тук трябва да поназнайваш малко от малко и термостатика, и термодинамика. Хайде, спомни си какво си учил по-нагоре и се включи по същество.

Истината е една и само една. Само емиграция спасява от казана с българите и българската реалност в лицето на Топлофикация... В много държави отоплението е на газ. Ползваш - плащаш. Не използваш - не плащаш. Никакви общи части.

Иска се индивидуален котел. Защо не кажете, че струва 3-4 бона? То и хоризонталната инсталация за ТЕЦ е толкова - сложете си и няма да плащате.

При хоризонтална инсталация отново се плаща. Стига лъга и писа глупости.

ИСТИНАТА Е ЕДНА. ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ТОПЛИННИТЕ СЧЕТОВОДСТВА И СГРАДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ.

Dimi

Всички тарикати спрели си парното, но реално ползвайки топлина от съседите си, които пищат тук, че плащали без да имат тръби/ радиатори заслужават съседите им да си изолират общите с тях стените, 1-2см XPS стигат, корк още по-добре. Та ще ги видим тогава като им се наложи да плащат тройни и четворни сметки за ток заради това, че топлото на аванта от съседите им с парно го няма... имам познат който го направи това на тавана и съседа над него взе да се оплаква как вече му е студено на краката и трябва да пуска печка...

БРЦК

Съгласен съм. Но не са всички тарикати. Знаеш ли колко апартаменти стоят празни и не ползват парно изобщо? Ама сградната иснталация си върви. Проблема е комплексен а решението е просто. По долу един е писал за 100лв годишно потреблние на 90кв.м. апартамент. Знам за много подобни апартаменти с по над 200лв сградна инсталация. Как е възможно? Отговорите са много.

А имаше един пишеше, че плащал по 2 лева, което е много по-малко от този по-долу с 9лв. А през комунизма се плащаше по 20 лева, което означава, че през демокрацията е много по-добре!

Dimi

В 90% от случаите проблема се некоректни подребители топлещи се за сметка на съседите си... в голямата си част с уж свалени, но реално работещи радиатори, свалени топломери и прочие... просто много хора гледат само как да бъдат тарикати и да прецакат другите за да спестят някой лев... Тъжно но факт. Затова и бях като дявол от тамят от апартамент с парно - заради дребните тарикати с които ще се сблъскам, които крадат от съседите си...

Ами изолирай си стените и си плати наема за чуждите идеални части които ползваш за да се грееш. Защо не си го направил до сега? Сградната инсталация в повечето случаи минава през чужда собственост и след като минава си длъжен да плащаш транзитна такса и наем за заеманото от тези тръби място. Досега не си се издължавал и се криеш зад гърба на една организирана престъпна група наречена топлофикация, но е време тя да влезе в затвора а ти да си плащаш цялата сметка и наемите за чуждата собственост която ползваш!

Dimi

По твоята логика трябва да плащаш наем за покрива над съседите на последния етаж... тези тръби са ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ, тоест са толкова на съседа, колкото и твои. Живея в жилище без парно именно заради дребни душици като теб, които гледат как да окрадат съседа и да се топлят за негова сметка... за съжалени такива са много голям процент...

монетата има 2 страни - аз се топля на ток и радиатора ми е пуснат цял ден, защото така е най-ефективен, а комшиите нямат свестни регулатори на радиаторите за парното (не че не се предлагат, ама струват пари) и затова болшинството денем си спират парното да не трупа сметка - така аз ги топля през деня, не те мен... не мисля, че съм на далавера... ама нямам на против и да отрежем тръбите на топлофикация да не минават през моя апартамент и да не плащам за общи части - дори и да плащам малко повече за ток, на мен пак ще ми излезе сметката и няма да се налага да обличам тръбите в гипс картон за да не ми загрозяват стаите и да мисля, ако се спука някоя колко щети ще нанесе...

Изолирай бе нещастник! Чувал ли си, че има блокове, където тръбите са в стоманобетона и въобще не минават през стаите. Това не пречи да плащам 48% сградна инсталация и да се отоплявам с ток.

Въпрос: Добре де, ползвал съм на съсда топлото ... Ми да се е зизолирал ... Това са негови загуби, не мои, че не съм му ги и искал. По тая твоята логика да вземат съседите около мене да ми плащат по 50% от сметката за ток, че то нали всичката енергия в крайна сметка на топлина става, а и те от мене се топлят ?! Да ти кажа нокой до сега не ми е платил за енергийния принос към сградното отопление. А ще ми плати ли? Не, защото ако искам да не си давам енергията то това си е мой проблем. Същото е и с топлофикация - ако са и големи загубите да намери начин да си ги намали, това не трябва и не може да бъде мой проблем.

Dimi

В големия процент от случаите хората се отказват от парно защото разчитат на топлопреноса от съседите си... като този ефект е много силно изразен в сградите ползващи услугите на топлофикация където се отопляват всички площи в апартамента...

Във физиката не само топлината от Топлофикация се придвиждва, а всичката топлина. Останалита хора, които се топлят на ток или други уреди, също генерират топлина, която отоплява тези от Топлофикация. Ама на останалите никой не им плаща сградна инсталация.

Абе идиот, какво те бърка съседа, нали той си е платил тази топлина! Да не си му я платил ти? А съседа може и на друго да се грее! Аман от топлофикатори лобисти идиоти!

Всички свободни от смяна топлофикатори са на "барикадата" са защита на келепира, плюс още няколко лобиста на хонорар в топлофикация. Тази фирма трябва да бъде закрита ако не се реформира съгласно новите технологии за отопление. Не може да продължават да работят с технология от края на 19 век! Вече сме 21!

и от академията на нЕуките "започват да тренират" върху гърба на хората ... нищо добро няма да излезе без значение в чия полза ще е.

Живея в нова сграда, заедно със сградна инсталация годишната ми сметка за отопление (без топла вода!) е 108 лв. с ДДС! Сто и осем лева. За 1 година - от 01.05.2015 до 30.04.2016 г. Жилището е 90 м2, с 2 малки деца. Най-голямата сметка за ток през зимните месеци беше 80 лв. Как се случва това? Нова сграда, добра изолация, всички ползваме парно, нямаме крадци. Никой не агитирам да ми вярва, но нямам причина да лъжа. Топлофикация има добра услуга. Проблемът е в нас - потребителите. Винаги ще се намери някой "тарикат". И страда целия вход.

БРЦК

Само ,че сградната инсталация и абонатната станция са собственост на топлофикация. В старите блокове станциите са на по 100 години и не са регулиране от поне 50. Защо потребителите да плащат за тая некадърност на топлофикация?

Ти разказа вица на деня!

Номера с новата сграда и колата карана от баба до магазина отдавна вече не минава. Не си единствения, който живее в нова сграда. Кого лъжеш, че плащаш за 90 м2 отопление+общи части по 9 лв/месец с ДДС? И през комунизма на отворени прозорци беше по-скъпо...

Дай ми един мейл, ще ти изпратя снимка на изравнителната сметка.

да се похваля! Живея в стар комунистически блок строен през 60-те години на миналия век. Апартаментите са по 60 квадрата заедно с мазетата. За 1 година със топла вода 1980 лв. Според топлинния счетоводител за отопление са 1050 лв. останалото е за вода. В блока никой друг не краде освен топлофикация!

Топлофикация е една държавна мафиотска организация. Ползваш или не - все плащаш. Много често сметките за общи части на сезон са по около 700лв! Това е колосална сума за услуга, за която нито имат договор, нито си я поискал! И така завличат хората в дългови спирали...

БРЦК

Не мога да разбера откъде се пръкнаха толкова защитници на доказани КРАДЦИ като топлофикациите. Доказани и осъдени , но кражбите си продължават.

Проблема в абсолютната некадърност и липста на елементарни зания по физиката на процеса по топлоснабдяване на ПИСАЧИТЕ на Наредбата по топлоснабдяване. Във всички учебници е посочено, че ИРУ-тата са ТОПЛОМЕРИ, които се калибрират след монтаж. Но тъй като измислените фирми за топлинно счетоводство са некадърни да го направят, е измислена един БАКАЛСКИ алгоритъм по разпределение на "топлионна енергия", който е в противоречие със законите на физиката.

Дънки-бой, на топлофикациите им е през оная работа за абонатите. Топлофикация Бургас, например, бичи ток от 6 газ-генератора и го продава на НЕК по преференциални цени. С утилизираната топлина от изгорелите газове подгрява чат-пат водата и я пуска по трасето. Само в най-студеното подгряват на котел и то с пелети. До абонатната я я докарат 65С, я не. После я фактурират по определени от регулатор в тяхна полза цени, включващи всеизмислини разходи. И "копче" не можеш да им кажеш, защото: са монополисти; работят под протекцията на държавата и нейните регулаторни органи; плащат масрафите и на управляващи, и на опозиция.

маьо, стига тупка топката! това ли са правомощията на омбутсмана - да разтегля лукуми? необходим е твърд и компетентен юрист, не такъв дето се оглежда за още-по сладко постче!