Това заяви пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев. Според него не е необходимо ДКЕВР да вървят по стандартната процедура със закрити заседания и още днес могат да излязат с решение с колко може да се понижи цената на тока.

Вчера от комисията обявиха, че поевтиняването ще е с по-малко от 8%, а окончателното решение ще бъде обявено във вторник - 5 март. От комисията очакват допълнителни справки от компаниите какви разходи могат да бъдат съкратени.

С промяната в Закона за енергетиката тази седмица развързахме ръцете на регулатора да променя цената на тока повече от веднъж годишно, припомни Добрев. 
„Това стана за рекордно бързо време, само за два дни – през комисия, на първо и второ четене и на третия ден беше публикувана в извънреден брой на „Държавен вестник”, за да може още с вчерашна дата ДКЕВР да вземе решение, подчерта Добрев. „Колко точно процента ще е намалението е решение на регулатора. Първоначалните прогнози бяха за 8%. Сега чувам, че не могат да бъдат достигнати 8%, ще е по-малко намалението”, обясни той.

„Два са основните начини за намаляване на тази цена. От една страна, по-голям дял на АЕЦ „Козлодуй” в микса за регулиран пазар. От друга страна, намаляване на признатите технологични загуби на ЕРП-тата”, добави Делян Добрев.
 
Дори да се стигне до 100% участие на АЕЦ в микса и НЕК да плаща на централата няма да има проблем с финансовото състояние на АЕЦ. За съжаление НЕК е натоварен да финансира проекти като Цанков камък и АЕЦ „Белене" и това забавя парите за централата, припомни Добрев. Той каза, че "Козлодуй" може да бъде натоварен с допълнителни 200 000 мегаватчаса в микса до първи юли, а след тази дата може да има и допълнителна квота, без да се застраши финансовата стабилност.
Само преди дни шефът на АЕЦ "Козлодуй" предупреди, че ако се увеличи драстично енергията от централата в микса, това ще доведе до намаляване на печалбата на централата и риск да не удължим живота на реакторите на 5-и и 6-и блок.

Колкото повече увеличаваме квотата на АЕЦ „Козлодуй", толкова трябва да намалим получаването от други източници, предупреди Добрев. Имаме задължение да купуваме зелени енергии по правилата на ЕС, съществуват и дългосрочните договори на Марица Изток 1 и 3 и те не могат да излязат от микса. Единственият изход е изключването на Бобовдол и Брикел, и да бъде намален делът на ТЕЦ „Марица Изток 2", които обаче са втория по-евтин източник на електроенергия след "Козлодуй", каза той.

Защо да купуваме от Бобовдол електричество за 103-104 лв., вместо да си купим от АЕЦ за 44 лв. В единия случай, ако Бобовдол бъде изключен от квотата ще протестират миньорите, а в другия - всички останали потребители, каза Добрев.
 
От синдикатите обаче остро възразиха срещу тази идея. Според тях 12 хил. миньори и енергетици ще останат без работа. Според Добрев, цифрата е пресилена, били няколкостотин души.

Той отрече да има посредници при продажбата на ток, а собственици на електропреносни мрежи на високо напрежение и ниско напрежение, посочи министърът в оставка. Проблемът в избора кой да ни доставя ток не е в законодателството, а в липсата на интерес от търговец да доставя в домовете на хората. След като няма търговци, може НЕК да регистрира дъщерно дружество като търговец на електроенергия и да доставя ток в конкуренция с частните компании. Това е само идея, уточни Добрев.