Това каза Валери Симеонов, председател на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в България към 31 януари 2015 г., представяйки отчетен доклад, цитиран от БТА.

По думите му са установени редица нарушения при ВЕИ, сред които проблеми със съгласувателните процедури за присъединяване към мрежата средно напрежение и плащане за производство на ток, което надвишава капацитета им.

Пет производители са фактурирали произведената енергия преди датата на разрешението им за ползване и поставяне под напрежение, каза Симеонов.

Установени са и четири ВЕИ централи, за които няма данни да имат разрешение, но е изкупуван произвежданият от тях ток на високата преференциална цена.

Според Симеонов над 250 ВЕИ са укрили, че са ползвали европейски средства за изграждане, с което са получили висока цена за 100 процента от произведената електроенергия.

Има и случаи на изграждане на няколко малки ВЕИ централи, вместо една голяма, на един и същи терен, с което са получили по-висока изкупна цена, добави той.

Симеонов каза, че дългосрочните договори за задължително изкупуване на ел. енергия държат 40% от регулирания пазар. Всички пазарни рискове са прехвърлени към купувача, вследствие на тези договори. НЕК трябва да изкупува скъп ток от ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 и я продава евтино. Следователно няма как НЕК да не търпи загуби.

По думите му ТЕЦ Марица Изток 3 не е провеждала 5 обществени поръчки на стойност 9 млн. лв.

Количеството на ел. енергия, която НЕК е задължен да купува от ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 е по-голямо, отколкото е реалното потребление на страната, посочи Симеонов.

От думите му стана ясно, че България не е нотифицирала с ЕС договорите с двете американски централи.

"В дългия период на работа на двете американски централи явно е имало причини дългосрочните договори с тях да не бъдат съгласувани с ЕС. Поискали сме произнасяне на ЕС, което да облекчи българската държава в прекратяването на договорите с двете американски централи", каза той.

Към момента количествата ток, които НЕК трябва да изкупува, съгласно последния доклад на КЕВР за периода 2015/2016 г., публикуван на сайта на регулаторната комисия, са 19 391 661 мегаватчаса, сочат данните в доклада на анкетната комисия, предоставен на медиите. От тях най-голям е делът, който следва да се изплати на двете централи с дългосрочни договори - "Ей И Ес 3С Марица изток 1" и "КонтурГлобул Марица изток 3" - общо 40 на сто, коментира Симеонов.

По думите му за периода 2015/2016 г. 91 на сто от цената за ток, която се предвижда да плащат потребителите, е за тока от двете централи, от ВЕИ и от комбинирано производство.

По повод поскъпването на цената на тока от 1 август вчера се проведе национален протест на работодатели и синдикати.

КЕВР предлага повишение на тока от 1 август с 2% за гражданите и между 12 и 20% за бизнеса. Решението ще се вземе утре на закрито заседание на комисията. От правителството предлагат държавна помощ за бизнеса, но само на големи фирми, които отговарят на определени условия.