Това каза пред журналисти днес председателят на БСП Михаил Миков, цитиран от БТА.

По-рано днес кабинетът обеща редуциране на разходите в държавната енергетика с по 10% годишно за период от 3 години. Той прикани КЕВР да отисде в парламента, където членовете и да бъдат изслушани от депутатите.

С решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране има преразпределяне на средства от държавния към частния сектор и като резултат - повишаване на печалбите на ТЕЦ Марица Изток" 1, ТЕЦ Марица Изток" 3 и на фотоволтаичните централи, каза Миков.

Намаляването на заплатите на енергетиците в държавния сектор няма да реши проблемите. Тези експерти особено в атомната енергия, ще отидат да работят в Турция, където вече се правят руски атомни централи, каза Миков.

Според него буди недоумение реакцията на правителството да не иска увеличение на цената на тока - това е опит да се избяга от решението на КЕВР, което е необосновано и поставя българската промишленост пред сериозни рискове. Решението в КЕВР е взето от представители на ГЕРБ и на Реформаторския блок, каза председателят на БСП.

Депутатът Таско Ерменков, посочи, че нормата на печалбата на т.нар. американски централи е 43 процента - при един милиард лева оборот те начисляват печалба 430 милиона лева за миналата годна. Печалбата на ЕРП-та се качва от 7 процента на 7,4 на сто с новото преразпределение на разходите в енергетиката, добави Михаил Миков.

Председателят на БСП подчерта, че доходите на българите са ниски и не могат да понесат толкова висока цена на електроенергията.