Преференцията е разписана в проект на наредба, който е качен за обсъждане на сайта на Министерството на енергетиката, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

Преди дни от КЕВР решиха да увеличат обществената такса за бизнеса със 120%, което би довело поскъпването на тока за индустрията с около 22%.

В хипотетичен случай, ако цената "задължение към обществото" остане 19 лева, това отваря финансова дупка от 285 млн. лева, пресметна председателят на КЕВР Иван Иванов на заседанието парламентарната икономическа комисия.

„Тя може да бъде поета по два начина – единият е НЕК, който мъчейки се да го извадим от финансовия колапс, да му сложим и още 285 млн. лева дефицит, или другият - българският потребител, което би означавало 17% увеличение на цената на битовия пазар. Когато се направи преференция няма да са 285 млн., но ще бъде сума, която трябва да бъде покрита”, заяви Иванов.

Според Иван Иванов цената за битовите потребители няма да се промени. Предвиденото увеличение от 2% отговаря точно на инфлационния индекс, каза той.

 Цената на стоките няма да се увеличи заради увеличената добавка "задължения към обществото" за индустрията, смята Иванов.

На това твърдение възрази икономическият министър Божидар Лукарски.

"Няма как да не се отрази вдигането на цената на тока на крайния продукт", каза той.

Увеличението на тази такса в цената на тока за индустрията взриви крехкия мир между работодатели и правителство. От работодателските организации реагираха остро и заплашиха с протести, спиране на работата и искане на оставки. Те настояват за среща с Бойко Борисов, който да им реши проблема.
От тази позиция обаче се разграничиха от БТПП.

В цената "задължения към обществото" влизат разходите за скъпата енергия от ВЕИ и други компоненти - разходи за изкупуване на енергията от когенерации и двете американски централи.

Според европейската директива обаче големите предприятия могат да ползват преференция само относно разходите за изкупуване на енергия от ВЕИ, уточни Петкова. Изискванията, на които трябва да отговарят предприятията, за да се възползват от тази помощ, са ясно разписани в наредбата и точно транспонират европейските изисквания, обясни енергийният министър.

От преференцията ще могат да се възползват само предприятия, които изразходват над 30 гигаватчаса електроенергия годишно и изнасят продукцията си на международните пазари. За тези предприятия повишението на цената "задължение към обществото" би направило продукцията им неконкурентоспособна и затова и ЕК предвижда именно те да се възползват от преференция, поясни министър Петкова.

Преди дни шефът на енергийната комисия Делян Добрев обяви, че тежката индустрия нямало да усети поскъпването на тока - 2-3%. По-голямата ставка била за моловете, които не произвеждали нищо.

Според работодателите обаче това не е истина. Дори и за най-привилегированите токът щял да поскъпне с над 10%. За останалите доста повече. Освен това изискванията за ползване на преференцията били много и тежки, което ги правело неизпълними.

Проектът на наредба е изготвен съвместно от МФ, МИ и МЕ и целта е тя да влезе в сила от 1 юли, когато започва новият регулационен период и се очакват нови цени на електроенергията.

Предстои обществено обсъждане, отворени сме за предложения и коментари, каза министър Петкова.

В отговор на въпрос за исканата от бизнеса оставка на министъра на енергетиката заради предлаганото увеличение с около 20 процента на цената на тока за индустрията, Теменужка Петкова заяви, че тя няма пряко отношение към проблема, цените се определят от КЕВР. 

Тя добави, че държавните дружества НЕК и ЕСО не са поискали увеличение на цените на електроенергията.