Петкова дава преференция за тока на ”голямата” индустрия

Отстъпка от 85 процента от обществената такса в цената на тока ще използват големите индустриални предприятия у нас. Трябва да са износители и енергоемки.

Обратно в новината

Коментари - Петкова дава преференция за тока на ”голямата” индустрия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много ми се иска компетентен служител (визирам Иван Иванов) да излезе и просто и ясно да разясни какво ще бъде увеличението за всички възможни потребители. За битовото потребление вече горе долу е ясно - ефекта е нескончаемо през около минути премигване, спиране на захранването за около 5-10 минути до часове по всяко време на денонощието и НЕСИГУРНОСТ доколко може да се вярва на константно електроподаване с необходимото качество (220V, 50 херца). Естествено намаления ток за определени консуматори ние обикновените клиенти НЕ почувствахме нито по намалени цени за стоки и услуги, нито по повишеното им качество. Сега обаче увеличени или не цените на тока за ВСЯКАКВИ производители отваря ШИРОКО вратата за спекулации на цените на дребно и в крайна сметка НИЕ обикновените потребители на стоки и услуги (в това число и енергоносители) ще си платим за всичките организирани от бандитите в бели якички, които ни го натрисат вече повече от четвърт век.

Подайте си оставката, до края на деня,но не бързайте да вдигате цената на тока

Коя индустрия е голяма, това е дискриминация, насочена да облекчи разходите на чуждите инвестиции в България и да направи неконкурентни българските фирми.

Кое това общество на което трябва да плащаме такса, вероятно то е някъде навън от България, та нали ние сме обществото.Какви ли не още такси ще измислят за да ни измучат до капка.МЕРЗАВЦИ.

Тиквата(да се"свети"името Му)и кохортата,която постоянно му ближе задните части,се бяха наточили по едно време да ревизират някои договорчета за присъединяване на ВЕИ,които бяха удобно сключени в 12 без 5!!! Та мисълта ми е,колко точно такива бяха...ревизирани от...тиквениците??? Моля,ако някой има информация да я сподели,за което предварително благодаря!!!

Помияри,как така аз трябва да плащам такса..."задължение към обществото"??? Защо да не си я плащат онези,които пръднаха преди няколко години в общо гърненце и направиха така,че най-бедната страна в ЕС,да задмине всички в него по...ВЕИ!!! И как така става,че уж сме пазарна икономика,ама сме длъжни да изкупуваме скъпата енергия от централите на някои...другарки и другари??? Защо не им резнете зелките,т.е.договорчетата и да си търсят други купувачи,т.е.баламурници??? Ама никой не сака да си загуби...процентчето,нали така,помияри такива!!!

Айде, бе - те това , хамериканците, големи благотворители били, бе!!! Някой да е проверявал дали наистина инвестициите им са били толкова големи. Или са отчели два-три милиарда в повече...

Егати правителството.Ни един министър не си разбира от материята.Калинка до калинка са ни налазили,пълни профани ,но ни убеждават как бързо напредваме ,само на книга.

От американското посолство бързо да коригират разпасалите се журналя! Кви са тия Американски тецове? Американските тецове не са американски а са руски! Русия е виновна за високия ви ток!

Отдавна е известно решението на проблема: Фалира не на НЕ и изгонване на американците подписали договора си с НЕК. Освобождаване на пазара за енергодоставки. Иначе реалният ЕС социализъм ще унищожи буквално българските фирми. Как така големите тарикати ще получават преференции за тока а малките и средни фирми да фалират?! Кой е този етап на комунистическото преразпределение?

Без да искам изгледах т.н Пресконференция. Понеже познавам енергетици и техните мисли и виждания, се потресох от невероятната некомпетентност и простотия. Загиваме, щом и в енергетиката се разпореждат некомпетентните адвокати като Теменужки и други подобни цветенца. Тя не знаеше нищо, чакаше едно момченце до нея да чете и да и обяснява. И отишла да дава пресконференця. Браво.

Та нали всички сме равнопоставени?Да закрият Тецовете 2 и 3.За 200 млн долара ги продадохте,сега всяка година им плащаме по 500-600 .млн.Американците стават златни с този ток.

Поредния малоумен кретен. Че и дава акъл!!!!????? ТЕЦ 1 е построен изцяло наново и за това лошите американци са дали 1,2 милиарда Евро. Цената изобщо не е висока, но при положение, че е натоварена. Ако не е натоварена плащаме цена на разположение. Това означава, че при нужда почва производство. В цената на една стока влиза освен производствената цена и цената за амортизацията на мощностите. На АЕЦ Козлодуй цената е ниска, защото такава амортизация не се включва в нейната производствена цена - тя вече е изплатена. Но при нова АЕЦ цената е не по ниска от цената на новия ТЕЦ. Ако изгоним Американците трябва да направим други мощности, които ще продават дори на по-високи цени. Понеже това е инвестиция която не е чисто пазарна затова винаги има такива "дългосрочни" договори от 15-20 години, в които цената е по висока. Годишно ползваме ток за около 10 мииарда лева, На Американские ТЕЦ плащаме около 300 милиона, като тяхната цена е значително по-ниска от тази на когенерациите и ФЕЦ. Компонентата в на Американските ТЕЦ в тази сума за такса обществено задължение е под 15%.

Milen Gagov

Муйка,ама къде мога и аз така да вложа някой и друг лев,който още след...третата година ще ми носи рента до живот??? Готов съм веднага да...инвестирам в такъв проект!!!

Е, нали си го търсехте ! Намерихте си го ! Та КОЙ се заиграва сега с ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ ?? Потърсете данни за миналата година и ще откриете как задълженията на НЕК започнаха да се стопяват преди увеличението на цената на тока през Октомври от ББ и поставеното от него служебно правителство ! Увеличението с 10% напълни джоба на ЕРП , а не на НЕК ! Мислете къде , как и защо живеете ! Аз имам готово решение за себе си как да противодействам на предстоящото увеличение ! Тъпа и корумпирана държава - мизерен народ !

А какво ще правят малките? Много помагаме на малкия и среден бизнес на приказки! За това всички нормални хора бягат от България. У нас всичко е само заблуди на хората!!

То колко ток и трябва на голямата силиконова индустрия , или е останала и някоя друга за която не съм чул .

Не мога да разбера защо паметта ни е толкова къса! Миналат година по това време се пенявехме тук за същото, че как увеличение то ще срине бизнеса, увеличи безработицата, поскъпване на хляба и тем подобни и нищо от това не се случи, даже износа бележи 7 годишен рекорд и има увеличение на БВП. Нарасна средната работна заплата за страната, намаля безработицата. Какво толкова си чешете езиците, това не е най-големия проблем.

Ако г-н Делян Добрев няма да усети повишаването на цената на тока може той да я плаща.

А за тъмнозелените отстъпката е 100%!

За "голямата" индустрия разбрахме - пак лобирате за олигарсите, а "малката" индустрия, дето храни българите, кучета я яли, а?

Не мога да разбера на какво основание Мини_стервата взема такова решение... Може ли да се позове на нормативен документ... В противен случай каква е ролата на "независимата" КЕВР...

Голяма индустрия ?! Имали сме такава , ама преди четвърт век :))) Сега , бандитите ограбили предприятия и заводи , вместо да гният в пандиза , искат и по-евтин ток ?! Няма да стане вашата !

СКОРО ЩЕ СИ ХОДИ ПАК! ХАХА! И ПАК ЩЕ СИ ГО ИЗБЕРЕМ! ЩОТО СМЕ ...ПРОСТИ! КАК БЕШЕ ? АЗ СЪМ ПРОСТ И ВИЕ СТЕ ПРОСТИ! ТАКЪВ НИ МАТРЯЛА!

Не знам кога, най -после народа ще разбере , че нашите министри без значение от коя партия са , ги интерисува само едно нещо . Колко комисионна ще им платят икономическите бандити ? Това ,че тока щял да скочи , че ще доведе до вдигане на цените на стоките и ще увеличи безработицата изобщо не ги интересува . По- точно ,те вземат комисионни за увеличение на тока , а не да го намалят . Всичко ще се оправи , само когато има осъдени бивши министри със дългосрочни присъди за подмолни договори , иначе народа ще има да чака много ,освен ако не измре от гладна смърт .

Тук пък с тоя ток е такава далавера, че ....просто няма думи. Днес БНР, съощи, че румънците ще строят още май 2 блока на АЕЦ Черна гора с китайците. ПАК по БНР, един германец днес обясняваше пък колко била важна алтернативната енергия и България трябва да се специализира в нея. Обаче пък в Украйна има един енергетически район свързан към ЕС-енергийната мрежа, който и през зимата "прах не падна върху него и никой не отклони ток от него за Украйна и е с бая яка мощност. "Топлото" и те се "утрепват" да произвеждат ток и току от време навреме пуснат нещо и за тях. Ние под знака, че икономиката била енергоемка унищожихме цялата икономика. Е да де, ама в дебелите книги пише, че една икономика няма ли енергия, енергоресурси, нищо не може да направи. И нещата както вървят, АЕЦ Козлодуй и той е на изживяване. Получи се,че до 2008г продавахме джеляжото от бай Тошово време, ще санираме дето ох го построил и ....като свърши ...всичко рухна .. това ни е икономическият "просперитет" за 25г демокрация. И проблема в Гъмен и Орландовци не е битов, а следствие на ИКОНОМИЧЕСКАТА политика следвана досега, най-вече от великите РЕФОРМАТОРИ, сега са демократи.......( и тук трябва да се отбележи, тази икономическа няма нищо общо с икономическата политика в страните на ЕС, защото цяла Германия е като разточена баница, почти равномерно и е разположено населението, а ние го събрахме в 3 града)

В цената "задължения към обществото" влизат разходите за скъпата енергия от ВЕИ и други компоненти - разходи за изкупуване на енергията от когенерации и двете американски централи. " Леле! Няма по-цинично определение - "задължение към обществото". Теменужке, ма, аз като гражданин-член "на обществото" защо тогава я плащам тази такса - един път като битов абонат и втори - чрез таксата за бизнеса, която ПЪК я плаща ПАК чрез нас - като си я вкарва в цената на стоката/услугата към крайния потребител?! По-добре я кръстете "задължения на Обществото към Печалбите на онези маймуни с ВЕИ-та, ТЕЦ-те Американските Марици"! Гиди, мръсни ...

Монополът си е монопол. За милиони, няма закони, за кокошка, няма прошка - основният принцип на демокрацията.

...на тиквената демокрация...

На демокрация - със или без тиквата.