Проектът дава възможност при разработването на съответна методика на КЕВР да прояви по-голяма гъвкавост при определянето на цена "задължение към обществото" във връзка с електроенергията за износ, обясни енергийният министър Теменужка Петкова след поредна среща на министри, работодатели и синдикати.

Смисълът на текста за промяна в Закона за енергетиката е, че КЕВР ще преценява дали и кога износителите да формират такса обществена добавка, на практика това са държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-2".

От КНСБ изразиха опасение, че това може да засегне заетите в двете дружества.

Цената на тока за индустрията

Васил Велев обясни, че направеното дотук е основание цената да се задържи или да има символично увеличение от 1% или 2%. По думите му такса "задължение към обществото" следва да се увеличи само с 1,16 лева до 20,09 лева, а не както беше предвидено първоначално - над 40 лева.

В края на миналия месец КЕВР реши да премести началото на ценовия период за електроенергията с месец - от 1 август. Целта бе да бъдат приети промените в Закона за енергетиката, които да не позволят покачването на цената на тока, особено за бизнеса. Там заради такса "обществена добавка" токът можеше да поскъпне с до 20%.

Ще падат ли заплати в енергетиката?

Съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски припомни за обещанието на кабинета да свие разходите в държавната енергетика с 10%. Според него в енергетиката има много течове и кражби.

Според мен трябва да се погледнат внимателно и заплатите. Средната работна заплата в енергетиката е 3100 лв. и тук не говорим за обикновените енергетици или суперспециалистите в АЕЦ „Козлодуй“. Говорим за това, че има нива в българската държавна енергетика, които отдавна са постигнали такива високи нива в заплащане, които са абсолютно несъпоставими с живота, който живеят българите, каза по БНР Зеленогорски.

Държавна помощ за големи енергийни потребители

Днес беше обсъдено от какъв праг нагоре енергоемките и енергоинтензивни предприятия могат да се възползват от държавна помощ.

Петкова съобщи, че днес работодателите са направили единно предложение, което предстои да бъде анализирано.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев информира, че предложението на бизнеса е да има скала, която да започва от нула - до десет гигаватчаса годишно потребление с петдесет процента облекчение, до 20 гигаватчаса - 60 на сто, от 20 до 30 гигаватчаса - 70 на сто, и над 30 гигаватчаса - е 80 на сто. Той уточни, че общата сума на облекченията няма да надвиши предварително зададените в модела.

Велев информира, че по предложение на работодателите, подкрепено от синдикатите, днес премиерът е разпоредил да се предложат поправки в законодателството, с които да се задължат дружествата, чиято дейност се контролира от КЕВР, както и дружествата с над 50 на сто държавно или общинско участие, да разкриват информация - такава, каквато са задължени да разкриват компаниите, търгувани на борсата.