Кабаиванов заяви на пресконференция в централата на партията днес, че СДС не носи отговорност "за решенията на втория кабинет на Костов" (обновеното през 1999 г. правителство).
По този начин СДС се разграничи от част от управлението на ОДС.

Според СДС трябва да се потърси възможност за намаляване на таксите за пренос и достъп до електропреносната мрежа и за активна енергия. Кабаиванов определи като добра стъпка намалената през миналата година такса "зелена енергия".
Лидерът на СДС припомни, че около 40 процента от сметките, които плащаме за ток са за реално консумирана електроенергия, а останалите 60% са за трите добавки - за достъп до електропреносната мрежа, за активна енергия и за зелена енергия.

Според СДС отговорност за тези три добавки носят кабинетите "Костов", "Сакскобургготски" и "Станишев". Преносът и достъпът до електропреносната мрежа, беше такса, приета от кабинета "Сакскобургготски".
С добавката за активна енергия своя отпечатък остави втория кабинет на Иван Костов, заяви Кабаиванов и добави, че става въпрос за дългосрочните договори за изкупуване на енергия на фиксирани цени от ТЕЦ "Марица - Изток" 1 и 3.
Добавката "Зелена енергия" е отпечатъкът на кабинета "Станишев", коментира лидерът на СДС.

Всички участвали в тази кабинети трябва да поемат своята отговорност, заяви той, споменавайки Иван Костов и Меглена Кунева. Като грешка на настоящия кабинет Кабаиванов посочи, че за три години и половина не реши проблемите с добавките за активна енергия и за пренос и достъп до електропреносната мрежа.
През следващия месец правителството трябва да вземе мерки за решаване на тези проблеми и да ги обяви пред хората, каза той.

БСП междувременно настоя да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да провери дейността на електроразпределителните дружества - изпълнение на приватизационните договори, ценообразуване, оценка на извършените разходи. Това съобщи на пресконференция лидерът напартията Сергей Станишев.

Съчетанието от замразени доходи и липса на контрол върху монополите води до непоносими сметки, коментира Станишев. Той посочи, че председателят на ДКЕВР трябва да се избира от Народното събрание и да има ефективен парламентарен контрол върху регулатора.
"Пулсът на тези социални протести отчита само едно – тоталното обедняване на българските граждани, високата безработица като най-болезнените проявления на проваленото управление на ГЕРБ, коментира на ДПС Лютви Местан, цитиран от БГНЕС.
Той подчерта, че това правителство превърнало българските граждани в жертва на монополите.
ДПС смятат, че е необходима сериозна реформа в механизмите за регулиране на секторите.

 Искаме да обърнем внимание, че цените на монополите не са цени, които те сами определят. Цените на монополите, на техните стоки и услуги са цени, които се утвърждават от държавата, каза Христо Бисеров, зам.-председател на партията. Според него е уместно председател на ДКЕВР да се избира с 2/3 мнозинство в парламента.