Това е записано в отворено писмо на Американската търговска камара за ролята на КЕВР за стабилността на българската енергийна система.

Междувременно правителството се събира тази сутрин извънредно на съвещание заради цената на електроенергията. Премиерът Бойко Борисов свиква съвещание в Министерски съвет, на което ще се обсъдят цените на електроенергията, които трябва да влязат в сила от 1 юли.

Според плановете на енергийния регулатор цената на тока за повечето предприятия ще нарасне с 13 до 20 процента от 1 юли. Аргументът на КЕВР е, че ако не бъде увеличена цената "задължение към обществото" за стопанските потребители, в системата се отваря дупка от 285 млн. лв. и трябва цената на тока за хората да е със 17% по-висока. Бизнесът заплаши с протести.

По време на съвещанието трябва да бъдат обсъдени законодателни промени, които да предотвратят планираното поскъпване на тока. Борисов изрази своето несъгласие да бъде увеличавана цената на тока, както за бизнеса, така и за потребителите и добави, че той не прави разделение между тях.

Дългосрочните реформи в енергийната система следва да се базират на основните принципи за прозрачност, предвидимост и устойчивост, като по-специално трябва да се стремят към: запазване на независим енергиен регулатор, стабилизиране и укрепване на регулаторната среда и решаване на проблемите с дефицита и ликвидността на сектора, се посочва още в писмото на американската камара.

Американската търговска камара специално изразява подкрепата си към КЕВР в усилията й да действа като независим регулатор, вземащ решения, които осигуряват прозрачност и финансова стабилност в системата.

От организацията подчертават, че основна задача на КЕВР следва да бъде гарантиране на законността в сектора и сигурността на енергийната система, покриване на дефицитите, като същевременно се прекрати кръстосаното субсидиране на определени производители и потребители (битови и/или корпоративни).

Енергетиката е структуроопределяща за икономическото развитие на България, се отбелязва в писмото. По тази причина според организацията е изключително важно да бъде осигурена дългосрочната жизнеспособност на НЕК ЕАД и всички участници в процеса на производство, разпределение и дистрибуция на електроенергия. Правителството и КЕВР следва да гарантират тяхната финансова стабилност, така че да изпълняват финансовите си задължения и да се преодолее тежката междуфирмена задлъжнялост в сектора.