Това показват първите данни от проверката по случая. Резултатите обяви заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков пред Нова телевизия.

Става въпрос за така наречения висок форцепс - когато такъв се използва преди главичката на бебето да е слязла достатъчно ниско в родовия канал.

По думите на д-р Шарков тази практика е отречена, но въпреки това е използвана в случая с Наташа. Същото се отнася и за метода на Кристелер - при него акушерка използва сила върху корема на майката, за да избута плода. Заключението на проверяващите е, че раждането не е водено правилно.

Преди дни Министерство на здравеопазването разпореди Агенция "Медицински одит" да провери болницата в Тетевен.

Според жалба, подадена от майката Наташа Габровска, по време на раждането върху нея е било упражнено физическо насилие от страна на завеждащата АГ отделението д-р Нина Байчева, което е станало причина за смъртта на здравото й бебе.

По-късно лекарката и колегата й Михаил Миков, подадоха оставки. Докладът от проверката по случая ще бъде готов във вторник. Той ще бъде предаден на главния прокурор, както и на Българския лекарски съюз, който има право да отнема лекарски права.