Мотивът е, че са допуснати грешки в оценката за делата на ислямистката групировка, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Съдът аргументира решението си с процесуални недостатъци и уточни, че то не представлява оценка за определянето на „Хамас” като терористична група, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Базираният в Люксембург съд посочи, че решението "Хамас" да бъде включена в списъка с терористични организации през 2001 г. е основано на фактически обвинения, идващи от пресата и от интернет, а не на действия, разследвани и потвърдени от съответните власти.

Въпреки това съдът реши да запази в сила замразяването на средства за период от три месеца.

Съдебното решение може да бъде обжалвано пред Европейския съд в рамките на следващите два месеца.

По-късно израелският премиер Бенямин Нетаняху призова ЕС да остави ислямистката групировка "Хамас" в списъка.

"Очакваме ги незабавно да върнат "Хамас" в списъка. "Хамас" е убийствена терористична организация, която в своята харта заявява, че нейна цел е унищожението на Израел", каза той.

Хамас ще остане за нас терористична организация, която носи вината за над 3000 избити евреи. Това каза в Пловдив посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз по повод решението на Общия съд на ЕС да извади групировката от списъка с терористичните организации.

От моя гледна точка подобни решения могат само да попречат на всички дискусии за мир в региона, каза още дипломатът, цитиран от БТА.

Преди дни "Хамас" организира в град Газа военен парад с около 2000 бойци и с подвижни ракетни установки по повод 27-ата си годишнина, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Високопоставен член на ръководството на "Хамас" потвърди заложеното в основополагащия документ на движението обещание да бъде унищожен Израел.

"Илюзията, наречена Израел, ще бъде премахната. Тя ще бъде премахната от Бригадите Касам", заяви Халил ал Хая, говорейки за въоръженото крило на движението.

През последните години някои лидери на "Хамас" са заявявали, че биха приели палестинска държава върху земите, които Израел окупира след войната от 1967 г. в замяна на дългосрочно примирие, но ще продължат да отричат правото на съществуване на Израел.