Това заяви пред Нова телевизия лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева, която вчера отказа да продължи преговорите с БСП за обща лява кандидатура за президент.

Според нея левицата е разтърсена от „тежки вътрешни скандали и противоречия”, зародили се между отделните лобита, защитаващи различни кандидатури.

"БСП се дефинира като лява партия, но всъщност е партия на милионери и пенсионери. Ръководството на левицата нищо ново не е научило и нищо старо не е забравило”, коментира още лидерът на ‘Движение 21”.

Дончева каза още, че генералът е номинация на АБВ и е странно, че кандидатурата му е издигната от организациите на БСП в Габровско, където хората имали "враждебно" отношение към военните.

"В Габрово няма военна нагласа. Там военните са абсолютно чуждо тяло. Дори Михо Михов беше посрещнат враждебно. Сега изведнъж шефът на ВВС се появи номиниран в 4 общини, ръководени от Кирил Добрев", добави бившата депутатка, която е от Габровско.

По думите й всъщност кандидатурите се определят от партийното ръководство на "Позитано 20".

"Всичко е една голяма клоунада" и предстоящият президентски вот през ноември е „отдавна продаден на ГЕРБ мач”, коментира Дончева.

Според нея е твърде вероятно в крайна сметка Бойко Борисов да се окаже кандидатът за държавен глава на управляващата партия.

Дончева директно атакува ГЕРБ.

"Тази шайка, която управлява държавата, я управлява по непознат от над 20 г. начин. Винаги е имало репресии на управляващите над опозицията, но винаги е имало и територия, където опозицията си живее нормално. Това е в демократичните държави. Тук има една тотална преса".

По думите й всеки бизнес, който е идентифициран с нещо различно от ГЕРБ, бива смазан до фалит, а назначенията в държавната администрация, включително на чистачките и на куриерите, са свързани с намеса на депутати от партията.

"Там се заплашва със съдебна репресия, с милиционерска, с данъчна. Такова нещо не е имало и хората се чувстват изключително притеснени да се афишират", каза още тя.

Самата Дончева обаче отказа да разкрие дали ще се впусне в битката за поста на „Дондуков” 2, щяла да го направи "когато му дойде времето".

Именно такава теза изразиха вчера от БСП, след като от "Движение 21" обявиха, че няма да преговарят повече за обявените вече кандидати. Официалният мотив на партията на Дончвеа беше, че БСП се разкъсва от вътрешни противоречия и не е готова за преговори.

Междувременно от БСП обявиха, че отлагат заседанието на Националния си съвет, което беше предвидено за неделя и на него трябваше да се вземе решение за кандидат-президента, с аргумента, че все още двама от номинираните - ген. Румен Радев и омбудсманът Мая Манолова, не могат да бъдат издигнати, докато са на постовете си, а всички номинирани трябвало да имат равни права. От изказванията на лидерите и на БСП, и на АБВ обаче става ясно, че най-вероятно това се прави именно заради ген. Радев, който е харесван и от двете партии.

Днес в 11 часа е срещата между тях.

Преди нея зам.-председателят на АБВ Румен Петков коментира пред bTV

"Ген. Радев е много силна кандидатура в чисто човешки и управленски план и той днес е нужното решение, доброто решение за България и левицата е на път да го реализира".

По думите му всякакво бавене на освобождаването му от поста след подадената оствака в края на миналата седмица е грешка на управляващите, защото създават впечатление, че генералът ги плаши.

Премиерът Борисов обаче увери, че кабинетът няма да бави процедурата и днес правителството ще предложи на президента Росен Плевнелиев да освободи от длъжност и от военна служба командира на ВВС. Точката е заложена в дневния ред на заседанието на Министерски съвет.
Очаква се държавният глава също да не бави указа, тъй като решението вече е съгласувано с Министерството на отбраната, каквато е процедурата.

АНКЕТА: Очаквате ли Бойко Борисов да се кандидатира за президент?