Младата жена родила на 5 април, но въпреки че това било първото й раждане, не сметнала за необходимо да потърси лекарска помощ нито преди, нито след това, съобщиха на специална пресконференция началникът на АГ отделението в Търговищката болница д-р Дарин Димитров и директорът на РЗИ д-р Венка Стоянова.

Седем часа след раждането обаче състоянието й се влошило и тя и бебето били докарани в болницата и настанени за лечение с усложнения. Жената и съпругът й обяснили, че изборът им е съзнателен, дори опитали да откажат лечение.

"Родилката постъпи в много тежко състояние, с обилен кръвоизлив, с остатъци от околоплодни обвивки и част от плацентата. Не искаше лекарска помощ и се наложи да й обясняваме 20-30 минути, че трябва да бъде поне прегледана", обясни лекуващият лекар д-р Емил Абаджиев. По думите му жената е имала невероятен късмет, защото "ако не беше дошла в болницата, не се знае дали часове по-късно ситуацията щеше да бъде овладяема".

Бебето също е било в тежко състояние, като пъпната връв е била прерязана, но не и вързана, което крие висок риск от инфекции. По думите на неонатолога д-р Радост Едрева новороденото момиченце е направило гърч, а след изследване със скенер е установен малък вътремозъчен кръвоизлив. Бебето ще бъде наблюдавано, за да се следят последствията от раждането. Родителите са отказали обаче то да бъде имунизирано.

Медиците апелираха да не се предприемат раждания у дома, защото, въпреки случаите в европейски страни, това крие сериозни рискове за майката и детето. Преди година майка роди в домашни условия и загуби бебето си.

"Масовата психоза и негативното отношение към медиците в последно време кара хората да вършат подобни безумия. Домашните раждания са били практика, но през 19 век. Сега сме 21-ви и се чудя каква отговорност поемат родителите пред детето си, когато го излагат на подобни рискове", заяви д-р Дарин Димитров. Той поясни, че в някои европейски страни има практика да се ражда вкъщи, но това става с наличието на медицински екип и линейка, която след това да откара родилката и бебето в болница.

Лекарят обясни още, че българското законодателство не регламентира домашното раждане и акушер-гинеколог няма право да изражда в дома на родилката.