Това обяви финансовият министър Симеон Дянков по време конференция на тема "Златният растеж на България", организирана от Световната банка, съобщи БТА.

Причина за прогнозата ми са дълбоката рецесия в някои страни в ЕС и добрите темпове на българската икономика, посочи Дянков. Той каза още, че България ще отчете ръст на БВП за третото тримесечие, докато в Гърция ще има спад 7,3 на сто. По думите на министъра трябва да се мерим с най-добрите, но да имаме и по-голяма производителност.

Днес от НСИ отчетоха 0.5% ръст за третото тримесечие спрямо същия период на миналата година и 0.1% ръст спрямо полугодието. Според анализатори има силен спад на икономиката за периода а ръст под 1% може да се смята за рецесия.

"Очакванията след 2007 година, когато България беше приета в Европейския съюз, станаха неимоверно високи. Няма държава, която за пет години да е достигнала нивата на Западна Европа. В България тези неимоверни очаквания за по-добър живот сега и веднага водят до по-голям популизъм в политиката отколкото в други европейски държави", каза още финансовият министър.

По думите му основните проблеми пред България са три - на първо място са ниските доходи на хората, следвани от демографската криза и енергийната независимост на страната.

По отношение на демографския проблем Дянков коментира, че в цяла Европа ражданията са по-малко от хората, които си отиват. "За мен борбата с лошата ни демография е борба за работни места", заяви Дянков, цитиран от "Фокус".
Той отбеляза, че когато млади хора отиват в други страни, България губи техните поколения.
"Освен работни места, са необходими и повече детски градини за младите семейства. Само в големите градове не достигат 130 детски градини. Толкова ще бъдат достатъчни, за да поемат всички деца, които се раждат при настоящите темпове", добави вицепремиерът.

За справяне с демографския проблем, по думите му, е необходимо да запазим и по-възрастните хора, които искат да работят. Той посочи, че ранното пенсиониране е желано само от служителите на армията и на МВР, защото след пенсиониране те могат да продължат на работят и да получават допълнителни доходи, но за другите българи не е така.

"През миналата година у нас се върнаха 30 хиляди млади хора предимно от Гърция, през тази - очакваме още 40 хиляди - най-вече от Испания и от Кипър. Целта ни е да им осигурим работа, така че да останат трайно в страната", посочи още Дянков.

Той обаче не пропусна да открои още един проблем.
"Съдебната система е особено лоша и за местния бизнес, и за чуждестранния - корупцията в съдебната система и въобще организацията на съдебната система.
И днес имаме примери за това как съдебната система ни излага като държава", допълни Дянков, имайки вероятно предвид случая "Марковска".
"Съдебната система е важна за бизнес климата. Ако идва инвеститор, особено отвън, не дай си Боже, ако в сделката стане някакъв проблем, винаги се опира до съдебната система", отбеляза финансовият министър.