Той говори пред журналисти минути, след като беше пуснат от ареста с най-леката мярка за неотклонение - "подписка".

През сълзи лекарят каза още:

"Не се чувствам престъпник, но ако попадна втори път в такава ситуация, не бих повторил действията си. Това не е моят живот - да убивам хора. 6 пъти съм обиран досега. Не ви пожелавам на никой от вас, на никой българин тези изроди, които се подиграват с нас, да причини подобно нещо. Аз имам две малки дъщери. Истината ще излезе наяве!".

Той благодари на всички, които се обявиха в негова подкрепа:

"Това е подкрепа към всеки, аз бих направил същото, просто чашата преля".

На излизане от ареста той бе посрещнат от съпругата му Жулиета и обеща скоро да разкаже какво точно се е случило на 2 март.

По думите му "прокуратурата лъже за доказателствата". Той продължава да твърди, че Жоро Плъха е имал съучастник, което обаче не е потвърдено от разследващите. Освен това, твърди Димитров, при нападението Георги Джевизов го ранил с нож в крака. От прокуратурата обаче заявиха, че става дума за порезна рана, като не е ясно от какво точно е нанесена тя, защото той три пъти сменил версията си с какво го е замерял. Едната била, че е с нож. Установено е обаче, че хладното оръжие не е на Плъха, а негово и той сам го е измил.

Освен това е заличил следи след убийството, искал е да бъдат изтрити записи на камери и не е се обадил на 112. Също така се оказало, че съпругата и децата на доктора изобщо не са били вкъщи, а той е наблюдавал половин час крадеца, преди да извади незаконния си пистолет и да слезе в гаража си. Именно на двора той изстрелял целия пълнител в рецидивиста.

Срещу лекаря са повдигнати две обвинения - за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана, и за незаконно притежание на оръжие.