Сигналът за стрелба на ул. „Младежка” и ул. „Драгаш” във варненския квартал „Трошево”, близо до детска градина, е бил подаден към 20.20 часа. На място е установено, че неизвестен се е приближил до джипа "БВМ X5" на 38-годишния Янков, който се прибирал към дома си, и открил стрелба. Като по чудо бизнесменът не е пострадал.
След това стрелецът тръгнал пеша в посока към близкия МОЛ и след около 100 метра се качил в "Ауди" с врачанска регистрация, предаде "Фокус".

По-рано днес беше съобщено за засилено е полицейското присъствие в „Трошево”. Облечени с бронежилетки специални части са влезли в заведение, където е извършен един от двата ареста.

Първо в дома си е задържан стрелецът. Той е 25-годишен мъж от Варна с инициали С. Д. С. В ареста е и шофьорът на колата, с която двамата са избягали, без да предвидят, че ще бъде засечена от камера на Аспаруховия мост, че потегля в посока Бургас. Той е на 24 години, с инициали И. Т. Т., известен с прякора Джуджето, с условна присъда за средна телесна повреда. В момента съучастникът на стрелеца изтърпява условна присъда за средна телесна повреда, наложена му през 2009 година, съобщи БТА.

Все още не са ясни причините за стрелбата, но неуредени икономически отношения са най-вероятният мотив, коментира полицейският шеф.

Наскоро Янков и стрелецът са се виждали, съобщи на пресконференцията пък прокурор Владимир Чавдаров, без да уточни причината за срещата и в какви отношения са двамата.
По автомобила има 14 дупки от стрелбата. Установени са множество входни пробойни по купето от всички страни на колата. Бизнесменът е опитвал да избегне куршумите, тъй като нямал оръжие. Янков бил в спортен екип и се е връщал от тренировка по футбол, допълни прокурорът, цитиран от Дарик радио.
Той уточни, че на местопроизшествието са намерени и иззети 13 гилзи, а малко по-далеч от автомобила, по който е стреляно, е бил открит прикладът на оръжието. Чавдаров добави, че по всяка вероятност е стреляно с автомат „Калашников”, който се издирва и се смята, че е бил изхвърлен на юг от Варна.

По-късно вътрешният министър Цветан Цветанов уточни пред "Фокус", че автоматът е намерен. "Той е АК-101, 5.54, натовски стандарт с пет патрона в пълнителя. В близост до автомата, на разстояние от около 400-500 метра, в контейнер са открити маска и чифт ръкавици", добави вицепремиерът.

Образувано е досъдебно производство за опит за убийство и незаконно притежаване на оръжие, а утре за това ще бъдат повдигнати обвинения на стрелеца и той ще бъде задържан за 72 часа. Разследването на полицията продължава.

Фирмата на Янков охранява имотите на футболен клуб "Спартак", съобщи в. "Труд".

Ако Янко Янков беше застрелян, това щеше да бъде второто убийство във Варна за по-малко от два месеца, след това на Йордан Харасимов, който бе взривен в колата си през февруари.

Междувременно в София бяха убити един от подсъдимите по делото "Наглите" и благоевградскят хазартен бос Йордан Динов. Шефът на ГДБОП Станимир Флоров коментира, че убийства се извършват главно заради пари и жени.