Преди това Тръмп нареди националните знамена да бъдат спуснати наполовина в знак на траур заради  стрелбата в гимназия в щата Флорида, при която бяха убити 17 души.

В речта към нацията тй нарече масовото убийство в училището в Паркленд, щата Флорида, в "сцена на ужасяващо насилие, омраза и зло".

17 убити и 17 ранени при стрелба в училище във Флорида >>

Тръмп призова американците да „създадат култура в страната, която прегръща достойнството на живота и да създадат изпълнени със значение човешки връзки“.

Нито едно дете или учител не трябва никога да бъде в опасност в САЩ и родителите не трябва да се притесняват за децата си, когато ги изпращат сутрин, заяви Тръмп.

Той допълни, че правителството му ще работи с щатските и с местните власти „за да направи училищата по-сигурни“ и да се фокусират върху въпросите, свързани с психическото здраве.

Властите съобщиха, че стрелецът е бил лекуван в психиатрия, но че не е посещавал терапия от година.

"Имало е толкова знаци, че нападателят е психически неуравновесен. Той дори е бил изхвърлен от училище за лошо поведение. Съседите и съучениците му са знаели, че той представлява сериозен проблем. Винаги съобщавайте такива неща на властите, отново и отново!", написа Тръмп в Туитър рано сутринта.

В обръщението си към нацията Тръмп не спомена нищо за контрола над огнестрелното оръжие, въпреки че 19-годишният убиец Никълъс Крус бил въоръжен с полуавтоматична пушка и голям брой пълнители, когато нахлул в гимназия "Марджъри Стоунман Дъглас" малко преди края на часовете вчера.

През септември миналата година ФБР е получило информация за заплашително видео, публикувано в Ютюб от потребител на име Никълъс Крус, но не е успяло да го идентифицира, съобщи на пресконференция в Паркленд специалният агент Роб Ласки, участващ в разследването на трагедията.

Това е училищната стрелба с най-много жертви в САЩ след убийството на 20 деца от началния курс и шестима възрастни в Санди Хук на 14 декември 2012 г., припомня АФП.

Според организацията за контрол върху оръжията "Евритаун фор гън сейфти" от 2013 г. досега в САЩ е имало 290 случая на училищна стрелба, а вчерашната е 18-ата от началото на годината.

Крус купил законно полуавтоматичната пушка преди година. Федералните закони разрешават на хора на възраст на и над 18 години да купуват дългоцевно оръжие, включително от този вид автомати, припомня АП..

След нападението губернаторът на Флорида Рик Скот призова за затягане на разпоредбите, които пречат на психически нестабилни хора да купуват огнестрелно оръжие, предаде ДПА. "Трябва да гарантираме, че хора с психични заболявания не докосват огнестрелни оръжия", подчерта републиканският политик на пресконференция в Паркленд.

Местният шериф Скот Израел обеща да действа активно, за да поиска САЩ да намерят начини да предотвратяват масовите нападения.

Стрелецът е в затвора без право на гаранция

След няколкочасов разпит на 19-годишния стрелец от Флорида бяха повдигнати обвинения в предумишлено убийство на 17 души, предаде Асошиейтед прес.

Четиринадесет оцелели при стрелбата в гимназия "Марджъри Стоунман Дъглас" са настанени в болница, предаде БТА.

Никълъс Крус - все още в болнична дреха, след като бил хоспитализиран със затуднено дишане - е изпратен в затвора без право на освобождаване под гаранция.

Преди края на часовете вчера в училището се задействала алармата за пожар и бившите съученици на Крус помислили, че това е поредна учебна тревога, при каквато те трябва да напуснат класните стаи.

Според полицията в този момент Крус, въоръжен с противогаз, димни гранати и голям брой пълнители, открил огън със собствена полуавтоматична пушка AR-15 и избил 17 души. 

Полуавтоматичната пушка AR-15 е на въоръжение в полицията. Освен това тя се продава на граждани с цел самоотбрана и лов.


Наша сънародничка за стрелбата във Флорида: Страшно беше >>