Работниците не са съгласни възрастта за пенсиониране при първа и втора категория труд да бъде увеличена с 5 години за жените и с 3 години за мъжете. Така работещите в добивната промишленост ще се пенсионират на 52 години за жените и 55 години за мъжете. Увеличаването на възрастта ще бъде направено поетапно.

Миналата седмица социалното министерство обяви промените, които трябва да бъдат направени в социалния кодекс. Според тях освен стажът за пенсия се увеличава и възрастта за пенсиониране на работниците от 1-ва и 2-ра категория труд, което засяга миньори, летци, военни, полицаи и др. Опозиция и синдикати застанаха срещу промените, а и бизнесът не бе съгласен с някои от тях.

От Миньорската синдикална федерация посочват, че миньорите и работещите в добивната промишленост имат най ниската продължителност на живота - средно между 60 и 65 години и с готвените промени ще се налага те да работят до края на живота си.

Сега жените първа категория сред които са миньрите се пенсионират на 47 години, а мъжете на 52, при втора категория съответно на 52 и 57 години. Миньорската федерация предлага това положение да се запази поне до 2017-та година.