Подкрепа за британската позиция вече изразиха Рекс Тилерсън, държавен секретар на САЩ, френският президент Макрон и шефът на НАТО Столтенберг.

Днес в руски медии се появиха информации за отровата, използвана срещу бившия полковник от ГРУ. Нервно - паралитичното вещество "Новичок" е разработено от Научно-изследователски институт по органична химия в СССР в края на 80-те години на миналия век, пише "Комерсант".

Създателите на веществото дори са получили Ленинска премия. По-късно стана известно, че "Новичок" е част от секретния проект "Фолиант" и на практика е бинарно химическо оръжие. Неговата специфика е в това, че се състои от безвредни съставки ,които стават смъртоносни при смесване.

Официално това оръжие е забранено за употреба, а властите в Русия обявиха през септември миналата година, че са унищожили всички свои химически оръжия. Единственият случай, в който е констатирана употреба на "Новичок" е от 1995 година. Тогава убийци отровиха банкера Иван Кивилиди и неговата секретарка, като намазаха с веществото телефонната слушалка в кабинета му. Тогава Кивилиди е починал веднага, а секретарката му-след дни, макар че дори не е докосвала слушалката.