Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в интервю за БНТ.

Само 30% от Сребърния фонд ще се използват тази година. Този компромисен вариант беше представен днес пред тристранния съвет, който обсъди спорния проект на Дянков.
Той поясни, че заложената с проектозакона възможност да се инвестират 70% от парите за бъдещи пенсии в ДЦК ще се ползва по-нататък, от следващо правителство.

По-голямата част от дълга, чийто падеж настъпва през януари 2013 г., ще бъде платена с емисия на еврооблигации, вероятно през лятото.

Досега финансовият министър се е въздържал да излезе на пазарите с емисия еврооблигации по две причини, обясни той. Първата е, че България има сравнително лош опит от излизане на пазара на еврооблигациите при правителството на НДСВ, от което сме загубили над 1 млрд. лева. Другата причина е, че доскоро гръцката криза " висеше над ЕС и увеличаваше лихвите".

Ако бяхме излезли на пазарите с 5-7 годишна емисия преди одобряването на гръцката сделка, щяхме да постигнем лихва от 7.5%, според Дянков. Според него, ако излезем сега, лихвата ще е 5.5%. Така че времето за емисия е "между сега и юли", каза той. За три седмици може да се организира емисия, след като мине през МС, убеден е вицепремиерът.

По-късно президентът Росен Плевнелиев коментира, че моментът е подходящ за емисия еврооблигации. „Едно финансиране на задълженията на България в началото на 2013 година само чрез емитиране на вътрешни облигации или чрез използване на механизмите на фискалния резерв на държавата според мен не е доброто решение, защото ще отнеме и без това малкото наличен ресурс в държавата. Затова е добре правителството да се фокусира и да предприеме съответните мерки за емитиране на външен дълг”, каза Плевнелиев.

В коментар за смяната на двамата министри, които са в неговия ресор, Дянков призна и своя вина за неуспехите. "Д-р Стефан Константинов имаше добри идеи, но не се реализираха. Нямаше управленски опит", заяви Дянков.
Относно непрекъснатите промени в сферата на здравеопазването, вицепремиерът призна, че това е един труден сектор и добави, че просто кабинетът не може да случи на добра комбинация. „Сега съм убеден, че Десислава Атанасова ще се справи - има управленски опит, познава законодателния процес - нещо, което досега липсваше", поясни той.

Относно Трайчо Трайков вицепремиерът призна, че той е отстоявал добре позициите на България в енергетиката и опитът му може да бъде използван и занапред. „Работеше по най-важните теми в областта а енергетиката. Има много опит, оценяваме работата. И ще му възлагаме допълнителни задачи", каза вицепремиерът.
Кои ще бъдат проектите, ще стане ясно до дни. В момента се водят разговори с Трайков.

Самият той обаче коментира пред bTV: "Мога и сам да се грижа за кариерното си развитие". Още преди няколко бившият министър заяви, че вече има няколко предложения за работа.

Финансовият министър коментира и проекта АЕЦ „Белене": „Никога не ми се е струвал икономически и финансово обоснован. Като не знаеш какво ще платиш и на каква цена ще го платиш - по-добре да не го правиш. Все повече ми се струва, че този проект не трябва да се прави. При посещението ни в Москва това им го казахме", заяви Дянков. Той не смята, че руската страна ще попречи на развалянето на договора. "Те ако ни осъдят за нещо, ние ще ги осъдим за нещо друго", бе оптимист вицепремиерът.

Дянков заяви също така, че има трима потенциални инвеститори в „Горубсо" и скоро ще е ясен новият собственик.