Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров съобщи пред "Фокус", че преди една седмица на нос Созопол са започнали археологически разкопки върху намиращите се там останки от крепостта на феодалния управител на града („Каструм Домини” ) и средновековния манастир „Св. Апостоли”.

Смята се, че манастирът е основан от апостол Андрей Първозваний, който слязъл от кораб, идващ от Константинопол точно на това място и започнал първите проповеди на християнската вяра. За една седмица археолозите разкриха църквата на манастира, която е дълга 20 метра и 20 см. и широка 11 метра. Това я прави най-голямата църква от средновековните църкви, построени и открити досега на територията на цялото Южно Черноморие,  разказа още бившият министър без портфейл.

По думите му обаче, най-интересното и най-любопитното е, че в оцелелите стени на църквата са намерени две зазидани в по-късни времена стъкленици. Стъклениците били извадени от стените и измити и смаяните археолози разчели надпис на една от тях Le Bon, Paris - 1882.

"Справката в интернет показа, че се касае за изключително скъп парфюм – хит на епохата. Пълна загадка е как този скъп парфюм е попаднал в Созопол и защо стъклениците са били зазидани в стените на манастира. Някоя созополска кокона по този странен начин е направила поклон пред Бога, лишавайки се от най-скъпото си”, каза още Димитров.

Той посочи, че средствата за археологическите разкопки, както и за аварийната консервация и реставрация, са били отпуснати с постановление на Министерския съвет, внесено лично от вицепремиера Симеон Дянков, който е проявил голям интерес при първоначалния оглед на развалините.