Той посочи, че по света се знае за метеорита, паднал в района на село Върба, Белоградчишко, на 8 май 1874-та година, а у нас той е неизвестен.

Професорът коментира, че съвсем наскоро е намерил единственото свидетелство за този метеорит на български език в един вестник.

"Съобщението е съвсем кратко. Парчета от него се пазят в Лондон и едно голямо парче - в Будапеща, има и едно малко късче в Америка и едно във Ватикана", подчерта Тошев.

Според него е бил правен опит да се върне у нас, но е бил несполучлив, защото в Австро-Унгария са поискали твърде висока цена.

Химическият състав е изследван в Париж от най-добрите специалисти. Той е от групата на каменните метеорити, в него има сяра, има желязо.

"Аз имам няколко публикации, това е информация, полезна и за науката, и за широката публика", заяви проф. Тошев.

Преди дни жители на Сопот обявиха, че в Средна гора е паднал малък метеорит - голям колкото пералня.

"Ако в Сопот наистина е паднал метеорит, трябва да се намери парче от него. Но навярно това е болид, тяло, което изгаря в атмосферата, без да остави следа", каза още ученият.

Колекционирането на метеорити е една практика, която е доста разпространена. Навярно парчета от български метеорити се намират и в частни колекции.

Доц. Евгени Семков, научен секретар в Института по астрономия, обаче уточни, че болид се нарича явление, то не е тяло.

"Без да имаме открито тяло, не можем да кажем за какво става въпрос в Сопот. Но по разказа на очевидците- най-вероятно става дума за метеорит. Възможно е парче да не падне на земята и да изгори в атмосферата. Противоречиви са свидетелствата на хората и мисля, че търсенето ще е трудно. Най-добрите образци се намират в Антарктида. Има специални експедиции за търсене на метеорити", каза още доц. Семков.