Показателно било, че председателят на ЦИК (Красимира Медарова - бел.ред.), въпреки че е от ГЕРБ, се е противопоставила на решението.
Против гласували представителите на Коалиция за България и ДПС, обясни Станишев, цитиран от БТА и БГНЕС.

Според него това решение говори за страх от прозрачност, за ясни намерения за манипулации и фалшификации на изборните резултати.
И ЦИК поема тази отговорност, защото се превръща в политически инструмент на една партия, отбеляза той.
Така според него всички приказки за прозрачност, за гарантиране на честни и свободни избори остават след това проблематични въпреки уверенията на служебния премиер.

"Кажете ми какъв е проблемът да има публичен код, за да може да се тества системата - имате ли разумен отговор, аз нямам", попита Станишев. Той добави, че много български фирми имат капацитета на "Информационно обслужване" в софтуерната част и в преброяването, единственото им предимство било, че имат широка мрежа от служители по региони за първоначалното въвеждане на данните.

Станишев обясни, че досега е имало само една среща на т.нар. борд с граждански организации за изборите, от която нямало резултат. Днес е втората среща.
Противодействието е масово участие на гражданите на изборите, смята соцлидерът.

В ЦИК има притеснения с каква цел се иска отварянето на софтуерния код за обработка на резултатите от изборите - това дава възможност за манипулации на други лица, които не са в системата и не се числят към фирмата-преброител, заяви по-късно днес пред журналисти говорителят на ЦИК Бисер Троянов.
"Ако се отвори програмният код, има опасност някой да създаде програма, която да въведе и да промени изборните резултати на "Информационно обслужване", а отговорността се носи от ЦИК. Към този момент дори и ЦИК не разполага с компютърната програма, чрез която ще се извършва разпределението на мандатите", обясни той.

Няма практика в комисията програмата да е оставена на безконтролно ползване, от което и да било лице - за нас сигурността на данните е от първостепенно значение, включително и обявяване на резултатите в законовия срок, добави Троянов.
По думите му "Информационно обслужване" смята изборните резултати от местните избори през 2003 г., без да има конкуренция до този момент.
През 90-те години също се включвали в броенето на гласове в изборите и досега не били упреквани, че по някакъв начин неправилно са преброили гласове, че не са приложили методиката на ЦИК или са въвели данни, различни от преброените, с изключение на техническите грешки.

От неправителствени организации, сред които Института за развитие на публичната среда и Фондация "14 януари", вече поискаха "Информационно обслужване" да публикува код, с който всеки да може да види начина на функциониране на софтуера. Целта е крайните резултати да бъдат проверими.
"Оценяваме факта, че някои от изразилите това мнение членове на ЦИК направиха уговорката, че не са програмисти, защото иначе твърдението би било некомпетентно", коментираха в отвореното писмо от неправителствените организации отказа на ЦИК да се публикува кодът.

Председателят на борда на директорите на "Информационно обслужване" Валери Борисов заяви преди 2 дни пред Mediapool, че решението за огласяването на кода не се взема от държавното дружество. "В момента, в който ЦИК ни изберат за изпълнител по обществената поръчка, софтуерът става тяхна интелектуална собственост – така че трябва те да кажат дали са склонни да го дадат", заяви той.
По думите му всяка година методиката, която комисията обявява, е различна и затова кандидатстващите фирми пишат за всеки вот нов софтуер.

Само някой, който не знае откъде се включва компютърът, може да предложи това, коментира Михаил Константинов идеята софтуерът да се публикува на сайта на ЦИК. От няколко дни той не е председател на съвета на директорите на "Информационно обслужване", но остана на работа в държавната фирма.