Пред журналисти Янева коментира, че според нея по процеса не се наблюдава конфликт на интереси и че тя не е заинтересована от изхода му, съобщи БТА.

"Аз ще преценя кога да си подам оставката, което не означава, че ще си я подам сега", каза още съдийката и допълни, че ще работи докато Върховният административен съд не се произнесе по жалбата на единия от другите участници в конкурса.

„Преди да пусна съобщението до медиите относно становището по двата случая – случаят касаещ делото „Софийски имоти” и случаят касаещ личните сделки на семейството ми – съм писала подробно до компетентната институция във ВСС. Тя има ресорните комисии, които ще се запознаят. Това са етичната комисия и комисията за конфликт на интереси”, заяви Янева, цитирана от "Фокус".

Вчера обаче Етичната комисия към Висшия съдебен съвет отказа да я проверява  за действията й по делото. Проверката за забавянето на процеса ще се прави от съдебния инспекторат, а съмненията за конфликт на интереси ще бъдат прехвърлени на новосъздадената централна комисия за конфликт на интереси.

„Делото „Софийски имоти” не е едно, те са 5,6 или 7. Ако въпросът е за моето дело, ще ви дам конкретен отговор, след като въпросната комисия на ВСС се запознае. Има инспекторат, който в момента извършва проверка на спазването на всички срокове в наказателно отделение за 2010 и 2011 година”, коментира още Янева.

Както стана известно, като пълномощник на баща си, съдийката Янева е сключила имотна сделка с общинското дружество "Софийски имоти". Осем години по-късно при нея попада делото срещу шефа на скандалното общинско дружество Тошко Добрев, от когото тя с пълномощно е купила имот през 2002 година на цена под данъчната му оценка. Янева е бавила делото 7 месеца, преди да го прекрати. Решението й е отменено от апелативния съд през април 2011 г. и към момента все още не е насрочено, въпреки сроковете, посочени в НПК.

Попитана дали е вярно попълненото от нея в декларация, че е закупила къща с двор за 18 600 лв. Янева отговори лаконично: „Нося наказателна отговорност за подадена невярна информация към Сметната палата, до която всяка година подаваме информация като магистрати”.