След около два месеца сградата, в която първи стъпки правят едни от най-изявените български музиканти като цигуларя Васко Ешкенази и оперната прима Инна Кънчева, ще бъде бутиков хотел, съобщава БНТ.

Повече от 50 години на улица "Оборище", 5 се е помещавало Националното музикално училище. От 2000 година сградата е собственост на Католическата църква у нас.

След като 15 години не е била поддържана, институцията намира инвеститор за реконструкция и започва ремонт в края на 2016 година. След края на ремонта сградата ще се превърне в хотел.

"Сградата е предназначена за хотел като по-скоро е многофункционална сграда, в която има освен хотелски апартаменти, съхранена и запазена концертна зала, съхранен и запазен в оригинален вид параклис на Българската католическа църква, които са и собственици на сградата и също в сутеренните нива се изгражда още една полифункционална зала", каза арх. Николай Симеонов, проектант на сградата.

Проектантът е категоричен, че тя е не е променила облика си с изключение на покрива, където има изградена стъклена надстройка.

Въпреки това бивши възпитаници на музикалното училище изказаха в социалните мрежи възмущението си от промяната в предназначението на сградата.

Собствениците увериха, че ще я ремонтират, но и след това голяма част от нея ще остане обществена и ще се запази като културно средище.