"Това е едно много страшно съчетание на ситуации и на неща", каза Харитонова.

10-годишният Ангел Капсъзов почина на 19 май, след като скъсан кабел от електрически стълб паднал върху металната ограда на училищната спортна площадка. Директорката на училището съобщи, че неколкократно е сигнализирала ЧЕЗ за опасни кабели, а от ДКЕВР започнаха проверка.

Днес Евгения Харитонова посочи, че не може да се произнесе по случая, защото там е започнало разследване, но призна, че е била агресивно настроена след информацията за смъртта на момчето. Проверката на комисията обаче е установила, че до захранващия училището с ток кабел е горял огън.

"В случая ЧЕЗ не са виновни. Хора са горили някакви клони в близост до проводниците, в резултат на което са изгорили и нарушили изолацията. Някакво дете се правило на юнак и предишния ден скъсало единия проводник. В същото време, от тези старите селски радиоточки, от които видяхме всички висящи проводници, те са скъсани. При нарушената изолация на проводника, просто става късо съединение”, обясни председателят на ДКЕВР.

Съставен е констативен протокол от проверката на енергийния регулатор и е връчен на ЧЕЗ. Според доклада в седемдневен срок енергодружеството трябва да монтира ново захранване и да изнесе на границата на имота таблото за ниско напрежение и средството за търговско измерване.

Освен това от ЧЕЗ трябва да направят проверка на захранванията на всички детски градини и училища и да уведомят ДКЕВР в 10-дневен срок за предприетите мерки.