В неделя той заяви пред БНР: "В случая е доказано, че става дума за камикадзе - човек, който е решил да се лиши от живота си, за да причини смърт на много хора. На наша територия, на чужди граждани е решил да причини смъртта".

Днес обаче Илиев каза по bTV, че няма категорични доказателства, че това е лицето, което се е решило да се лиши от живота си и да извърши този атентат.
"Не може да се каже по категоричен начин, че е камикадзе. Мога да кажа, че това е едно от лицата, което е извършило и е участвало в извършването на този атентат", добави той.
На всеки е ясно, че са два вариантите – или лицето е камикадзе, или има съучастници, които са му помогнали, добави той.

Следователят каза още, че е трудно да се каже точно каква е била целта на извършителя на терористичния акт. "Но жертвата и да е една е много и да са шест, пак е много, това са човешки животи", коментира Илиев.

Разследването се провежда от 5 души следователи под ръководството на окръжения прокурор в Бургас Чапкънова и работата по делото не е спирана. Илиев посочи, че трудно може да се каже по категоричен начин кога ще има яснота по разследването.

"Изпратихме следствена поръчка до Израел. В нощта на атентата имаше хора, които не бяха в състояние да дават адекватни показания. Другата част от хората, които бяха разпитани, също бяха под стрес и също техните показания подлежат на проверка. Извършвахме оглед на местопроизшествието 22 часа. Други екипи извършваха разпити в болничните заведения, където бяха настанени ранените. След като приключи огледът и едната част от разпитите, на съвещание беше уточнено, че някои от свидетелите е наложително да бъдат разпитани повторно. Поради тази причина в Израел е изпратена международна следствена поръчка за разпити на свидетели и очакваме отговори по тази поръчка", допълни следователят.

"Има нови данни, но те са чисто оперативни и не мога да ги споделя публично. Това, което днес обсъдихме с колегите както от българска страна, така и от чуждите ни партньори, може би в утрешния ден ще има информация, която смятаме, че е удачно да бъде пусната чрез медиите", коментира по-късно днес пред журналисти Цветан Цветанов, цитиран от „Фокус”.
На въпрос дали е установено кой е атентаторът, Цветанов отговори: „Не. Нуждаем се от допълнителна помощ от българските граждани, но в утрешния ден ще имаме възможност да пуснем информация, която смятаме, че чрез медиите ще стигне до гражданите, които могат също да допринесат в допълнителните данни, с които разполагаме към момента".