Според учени от НАСА първи ще могат да видят природния феномен жителите на Китай, като то ще премине през Хонконг, след това през Тайпе в Тайван, за да се насочи към японската столица Токио.

Затъмнението ще може да бъде наблюдавано и на територията на няколко американски щата - Аляска, Калифорния, Невада, Аризона и Тексас. Природното явление ще се появи и пред жителите на Русия, Република Корея, Филипините, Канада и Мексико.

Най-добрата точка за наблюдение на астрономическия феномен на територията на САЩ ще бъде град Сакраменто в Северна Калифорния, както и околностите на езерото Тахо. Точно от тези места ще бъде най-видим моментът на затъмнението, при който Луната напълно ще хвърли сянка върху Слънцето, като ще остави видим от него само един златен сияещ пръстен.

 В България затъмнението обаче едва ли би могло да бъде видяно в пълния му блясък, тъй като се пада в 4,30 ч. сутринта на 21 май.

Жителите на Лос Анджелис ще станат свидетели само на 86-процентно затъмнение. Моментът на "съединяването" на Слънцето с Луната е фиксиран за 19 часа и 42 минути местно време.

Порталът "Гугъл" пусна специална карта-приложение, от която става видно в кои градове ще може да бъде наблюдавано затъмнението и точният му час. Учените за пореден път предупредиха уникалното явление да не бъде наблюдавано с бинокли и телескопи, защото може да увреди зрението. То трябва да се проследи със силно опушени стъкла или с традиционната осветена фотолента.