Той изтъкна, че разследването е за пари, които са отивали към австрийски политици чрез българското правителство от времето на Тройната коалиция.

„Това, ако бъде доказано, ще стане голям скандал, но затова трябва да питате Станишев и жената, с която живее (Моника Йосифова - бел. ред), и която има медийна империя. Но това се покрива, а насочваме вниманието към случая с яйцата”, категоричен беше министърът пред Нова телевизия.

Преди дни стана ясно, че през 2008 година австрийският лобист Петер Хохегер е бил нает от правителството на Сергей Станишев да проведе рекламна кампания на България в ЕС. Целта била да се повиши имиджът на страната, а цената - 1 милион евро, които му били преведени от нашата страна.
Сега в Австрия тече разследване по подозрението, че с тези пари Хохогер е подкупвал австрийски политици. Например 100 000 евро са влезли в личната банкова сметка на бившия вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер - под формата на изплатен хонорар, предаде "Дойче веле".

Вестник "Ди Пресе" съобщи, че разполага с доказателства за нарушения по договора със София. Като български подизпълнител е била наета фирмата на приятелката на Станишев Моника Йосифова - собственичка на агенция "Актив груп". През нейната фирма е преминавала цялата логистика и рекламните прояви по договора с Хохегер. През 2006 г. кабинетът "Станишев" също е възложил на лобиста да работи за подобряване имиджа на българската икономика и пак подизпълнител е същата фирма, без да е проведен конкурс за обществена поръчка.

Междувременно Найденов коментира и цената на яйцата, като заяви, че тя се е успокоила в момента. Тези, които искат да си купят яйца на нормални цени, сега вече могат да го направят, добави той пред Нова телевизия.
„Успяхме да свалим цената на яйцата. Това се случи в рамките на една седмица. Намалени са цените на яйцата, в някои търговски вериги яйцата са включително под 0,30 лв.”, каза още земеделският министър.

Кокошката стана щастлива към Нова година, категорично не е увеличена цената заради това”, подчерта земеделският министър и допълни, че у нас още „има нещастни кокошки, а срокът да станат щастливи е до към юни месец”.

Той опроверга и твърденията за спрян внос на яйца от Полша. „Спряхме от Полша вноса на нерегламентирани яйца, тези, които нямат маркировка”, обясни той и увери, че влезлите в страната ни нерегламентирани яйца са изгорени.

„В случая с яйцата имаше едно изчакване и надиграване на търговци и производители. Някой се опита да задържи реализиране на тези яйца, за да се поддържа високата цена на яйцата”, коментира министърът. „Някои в момента правят опити да увеличат и цената на хляба. Тези, които се опитват да клатят лодката, да знаят, че, лодката ще се обърне. Нека да не плашим потребителите, защото ще се свие потреблението”, обърна се Найденов към производителите и търговците.