Общинските съветници обвиниха кметицата в далавери и поискаха оставката й, като твърдят, че разполагат с документи, които сочат неправилно харчене на отпуснатите от държавата пари за справяне с бедствието.

"Има документи за разписани суми за нелепи дейности. Например, 20 000 лева за ремонт на училище в Рударци, в което плочките са все още в кашоните", заяви общинският съветник Милена Миланова, цитирана от bTV.

Росица Янакиева обаче заяви, че оставката й не стои на дневен ред, отхвърли обвиненията в злоупотреби и ги нарече "откровени лъжи".
"Сумата от 2,7 млн. лева е предоставена не за гражданите, а за общинския сграден фонд с обществени функции, в който са включени повече от 130 сгради", обясни  Янакиева. По думите й 8 500 души са потърсили помощ от държавата, а тя е подкрепила едва 190 човека.
"Отказите за помощ са масови. Ако до септември нещата не започнат да се случват, съм готова да поведа перничани в София, за да направим палатков лагер пред Министерски съвет", закани се пернишката кметица. Според нея властимащите не спазват обещанията си да подпомогнат финансово хората, с пострадали домове.

Янакиева се закани да сезира Европейската комисия за "неизпълнение от страна на държавата на конституционните права на гражданите да имат дом", съобщи самата тя пред БНР.
"Готвя писмо, с което искам да сезирам Брюксел, защото не може с различни критерии да се подхожда към проблемите на гражданите в България – с едни критерии към хората от село Бисер, например, които също са много пострадали, но там се оказа подкрепа, и с друг критерий към гражданите на Перник”, коментира по-късно в парламента Янакиева.

Решенията за помощи за ремонт се взимат от междуведомствената комисия към Министерски съвет. "В общината са постъпили над 12 000 молби, до вчера одобрени 1 800, с вчерашното решение най-вероятно още перничани ще получат по 325 лева. Те ще трябва да се възстановят, когато получат помощ от междуведомствената комисия за възстановяване на жилището", допълни Янакиева.

Тя се закани да потърси съдебна отговорност от съветниците за клеветите, които отправят към нея. От ГЕРБ пък обявиха, че ще сезират прокуратурата, а кметът на село Дивотино поиска да се самосезират компетентните органи и да извършат проверка по случая.