Мащабната операция е реализирана от служители на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” в ГДБОП и колегите им от Хасково. Акцията е проведена на територията на София и Харманли.

Разследването на антимафиотите започнало от сайта, където се продавали  фалшификатите. Стоките се карали от фабриката в Харманли чрез куриерска фирма в нелегални складове в София.

Не са се отчитали никакви обороти, обясняват от МВР. По първоначални изчисления, дневните обороти понякога надхвърляли 5000 лева.
Арестувана е 36-годишната Ю.И. от София, собственик и администратор на сайта. Жената била засечена докато изпращала 18 пратки в столичен офис на куриерска служба.
Тя не е отчитала никакви данъци, не е работила през търговско или друго дружество. Изяснено е, че само през последния месец имало обороти за над 40 000 лева. Образувано е досъдебно производство.

Мрежата за търговия и разпространение на фалшивите стоки била идея на  31-годишния Х.А. от Харманли, криминално проявен, осъждан за престъпление срещу интелектуалната собственост, Д.Д. на 31 години от Хасково и З.Х. на 32 години от Исперих.
Част от произведените нелегално спортни екипи били съхранявани и в апартаментите им.

От фабриката, която работела на пълни обороти, са взети спортни стоки с логото на известни търговски марки, заготовки, ленти, холограми и етикети.
Общо от складовете и фабриката са иззети над 3500 екипа.
Нанесените материални щети на правоносителите са за над 500 000 лева, добавят от МВР.

Образувани са две досъдебни производства по чл. 172б от НК за престъпление срещу интелектуалната и индустриалната собственост, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.