Русия и Иран са съюзници на режима в Дамаск, а Турция подкрепя бунтовниците в северозападната част на Сирия, където се намира Идлиб, отбеляза АФП, цитирана от БТА.

Трите страни ще разположат "сили за контрол на деескалацията" в района на Идлиб и в "някои части" от районите на Латакия, Хама и Алепо, според съвместно съобщение, публикувано след двудневни преговори в Астана.

Мисията на силите ще бъде "да възпрепятстват инциденти и престрелки" между правителствените сили и бунтовниците, контролиращи основната част от района на Идлиб, който граничи с Турция и се намира в съседство с провинция Латакия - крепост на режима.

Град Идлиб премина в края на юли под контрола на джихадисти от бившия клон на Ал Кайда в Сирия след оттегляне на съперническа бунтовническа групировка.

Пратеникът на Дамаск в Астана Башар ал Джафари определи преговорите като "успех". Ние подкрепяме всяка инициатива, която ще сложи край на кръвопролитието и страданията в Сирия, където и да са те, заяви той.

Силите на Асад и милициите няма да присъстват в нито една част от зоната за деескалация (в района на Идлиб) и няма да играят никаква роля в зоните под наш контрол, посочи от своя страна делегацията на бунтовниците.