Стотици жители на двата града са ранени, съобщи председателят на правозащитната Лига за правата на човека Абдел Карим Рихауи, цитиран от Франс прес. Сутринта сирийската армия предприе масирани офанзиви срещу двата града с танкове и друга бронирана техника. Опозиционната група Местни координационни комитети съобщава във Фейсбук, че снайперисти от въоръжените сили на режима са разположени по покривите на сградите в Дейр аз Зор и Хуле и стрелят по всичко, което се движи. Хиляди жители вече са избягали, предаде БТА.

По-рано днес стана ясно, че в В Сирия е арестуван виден деец на опозицията, съобщиха за ДПА активисти, базирани в Ливан. Уалид ал Буни и синовете му - Аяд и Моаяд - са били отведени късно снощи от силите за сигурност от домовете им в Дамаск в неизвестна посока, заявиха източниците на ДПА. Арестите били извършени няколко часа, след като сирийският външен министър Уалид Муалем обеща, че до края на годината ще бъдат произведени "свободни и честни" избори за нов парламент, предаде БТА.

Четиридесет и седем годишният Ал Буни е една от основните фигури на т.нар. Дамаска пролет, периода на дискусии и надежди за либерализация на режима, настъпил след идването на власт на Башар Асад през 2000-а година, отбелязва Франс прес. През 2001 г. Ал Буни е задържан за пръв път. През 2005 г. той подписва Декларацията от Дамаск, документ с който светските сирийски опозиционни партии настояват за радикални демократични промени.

Сирия е подложена на все по-голям международен натиск. Вашингтон, Берлин и Париж обмислят нови наказателни мерки срещу Дамаск. По-рано тази седмица Съветът за сигурност на ООН прие декларация, в която осъжда нарушаването на правата на човека в Сирия, припомня Франс прес. Във вторник турският министър на външните работи Ахмед Давотуглу ще посети Сирия, за да предаде категоричното послание на Анкара, която "е на предела на търпението си пред вълната от насилие срещу сирийските протестиращи", предаде Франс прес.

По данни на Франс прес най-малко 2038 души са загинали при потушаването на протестите в Сирия от средата на март досега. Сред тях има 389 военни и агенти на службите за сигурност. ДПА съобщава за 1650 загинали, от които 350 военни и агенти по сигурността.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е заявил на сирийския президент Башар ал Асад, че е разтревожен от засилващото се насилие в Сирия и е поискал от Асад да престане да изпраща армия срещу мирно население, предаде Ройтерс. Бан Ки-мун от месеци се е опитвал да разговаря с Асад, но той отказвал да приеме обажданията му, казаха служители на ООН. Последно Бан Ки-мун говорил със сирийския президент през май, когато му казал да спре изпълнената с насилие кампания срещу продемократичните демонстранти. В съобщението на пресслужбата на Бан Ки-мун се казва, че Асад пренасочил разговора към многото жертви, дадени от силите за сигурност и полицията. Генералният секретар казал, че той осъжда насилието както срещу цивилни, така и срещу силите за сигурност. Бан Ки-мун отново настоял Дамаск да допусне в страната представители на международни хуманитарни организации и на Бюрото на върховния комисар за правата на човека.