Тава стана след като международният посредник Лахдар Брахими съобщи, че има план за разрешаване на конфликта, но без да даде подробности за него.

"Правителството подкрепя проекта за национално помирение и ще приеме благосклонно всяка регионална или международна инициатива за разрешаване на кризата чрез диалог и мирни средства, без чуждестранна намеса във вътрешните работи на Сирия", заяви сирийският премиер Ваел ал Халаки. Той се изказа пред парламента и речта му беше предавана директно по държавната телевизия.

Според кабинета "това, което става в Сирия, е сирийски проблем, който ще бъде решен от сирийците без натиск, нито диктат отвън", подчерта премиерът. "Сирия върви към исторически момент, в който ще оповести победата над враговете си и ще се обяви за изграждане на нов световен ред, който признава националния суверенитет и международното право", добави сирийският министър-председател.

В същото време сирийската армия обстреля днес редица селища близо до Дамаск и изпрати попълнения към столичното предградие Дарая, превзето от въстаници, което войските от седмици се мъчат да си върнат. В тези райони югозападно от столицата са убити един бунтовник и един цивилен; бойни самолети прелетяха над Източна Гута, където има въстаническа база. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, предаде Франс прес. Трима цивилни са убити при обстрели в източната провинция Дейр аз Зур; армията обсипа със снаряди и централните райони Хомс и Хама, северозападния Идлиб, крайбрежната Латакия и южната Дераа.

Трийсетина трупа със следи от изтезания са открити снощи в северен квартал на Дамаск, където редовно се сблъскват сили на въстаниците и на режима, информира Сирийският център за наблюдение на човешките права. Според активисти от Генералната комисия на сирийската революция телата са близо 50 - обезглавени и "обезобразени дотам, че е невъзможно да се идентифицират". Тази организация обвинява в екзекуциите подкрепящите президента Башар ал Асад милиции шабиха. Общо 160 души са загинали вчера в цяла Сирия - 78 цивилни, 41 войници и 41 въстаници, сочат данни на правозащитниците от Сирийския център за наблюдение.

Сирийски войски отблъснаха днес нахлуване на въоръжени бойци от Йордания. Неколцина нападатели са убити или ранени. Граничарите спряха и голяма пратка оръжия, включително израелско производство, предназначено за въстаниците в провинция Дераа, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на агенция САНА. Сили на режима преследват "въоръжени екстремисти" южно от сирийската столица и според военни източници са им "нанесли големи загуби в жива сила и техника", сочат според агенцията данни на новинарската служба "Ал Уатан". Цитираните военни твърдят, че операциите им "гарантират изцяло сигурността на магистралата за международното летище на Дамаск".

Според "Ал Уатан" сирийската армия е осуетила днес опит на въстаниците да превземат военно летище край Алепо и е пленила група бунтовници, сред които четирима турски пилоти. Телевизия "Ал Джазира" съобщи, че въстаниците са превзели днес петролното находище Ас Саура в североизточната провинция Ракка. Официалните медии не потвърждават информацията. В събота САНА опроверга съобщение, че въоръжени са превзели друго находище в Сирия, добавя ИТАР-ТАСС.

Сирийската държавна информационна агенция съобщи още, че "терористична група" е взривила газопровод в източната част на страната, предаде Асошиейтед прес. Диверсията е била извършена вчера на около 30 километра северно от град Дейр аз Зур. В резултат били загубени приблизително 1,5 милиона кубични метра природен газ. Сирийските бунтовници извършиха да момента многобройни нападения срещу енергийната инфраструктура в опит да подкопаят финансово режима на Асад.