"По време на хуманитарното примирие бойци на въоръжените групировки продължиха да нападат позиции на правителствените войски" в Източна Гута преди да преминат в настъпление в този бунтовнически анклав близо до столицата Дамаск, заяви ръководителят на Руския център за помирение на враждуващите страни в Сирия генерал Юрий Евтушенко, цитиран от Франс прес.

Примирието тече всеки ден от днес от 07.00 до 12.00 ч. по Гринуич. Евтушенко заяви, че в този период са извършили интензивен артилерийски обстрел, по-специално минометен, включително по хуманитарния коридор за доставка на помощ и медицински евакуации.

"Призоваваме водачите на въоръжените групировки в Източна Гута да спазват примирието и да не пречат на излизането на цивилни към обезопасените зони", заяви генерал Евтушенко.

Русия играе изключително дестабилизираща роля в Сирия, където играе едновременно ролята на подпалвач и пожарникар, заяви командващият силите на САЩ в Близкия изток генерал Джоузеф Воутъл.

"В дипломатическо и военно отношение Москва играе ролята и на пироман, и на пожарникар, подклаждайки напреженията между сирийския режим, кюрдските Сили за защита на народа и Турция, а след това твърди, че иска да е арбитър за решаване на споровете", заяви Воутъл.

"Русия трябва да признае, че не е способна да сложи край на сирийския конфликт, или че не иска. Мисля, че ролята й е изключително дестабилизираща на този етап", заяви ръководителят на Централното командване на САЩ.

"Москва продължава да иска паралелни дипломатически решения на западните дипломатически инициативи в Сирия и се опитва да отслаби ролята на ООН и да ограничи напредъка на американското влияние", добави генерал Воутъл.

Международният комитет на Червения кръст е готов да достави хуманитарна помощ в Източна Гута, но предложеното петчасово примирие е твърде кратко, заяви директорът на МКЧК за Близкия изток Робер Мардини, цитиран от Ройтерс.

"Невъзможно е да се докара хуманитарен конвой за пет часа. Имаме дълъг опит в доставката на помощ през фронтови линии в Сирия и знаем, че може да отнеме цял ден само за преминаване на контролно-пропускателните пунктове въпреки постигнатите договорености между всички страни, а след това трябва време за разтоварване на продуктите", изтъкна той.