Така министърът на вътрешните работи Валентин Радев коментира на среща с медиите въпроса дали ще бъдат увеличени заплатите на служителите в МВР, както настояват синдикалните организации, съобщи БТА.

Министърът допълни, че когато стане възможно, веднага ще бъдат увеличени заплатите на полицаите, но средства са необходими и в други сектори. Според него това не може да се случи до края на годината.

Радев обясни, че ще използва българското председателство на ЕС като аргумент пред правителството за увеличение на заплатите.

"Тъй като това е голяма отговорност и хората, които осигуряват сигурността, трябва да бъдат максимално подсигурени", каза Радев.

Той допълни, че е предупредил синдикатите "да внимават със заявленията, че ще протестират в началото на председателството". Приблизително 30 млн. лв. ще бъдат изплатени на полицаите, които са плащали униформите си със собствени средства, каза още министърът.

По темата с дублиращите се функции на структури в МВР Радев обясни, че ще бъде направена обществена поръчка за външен одит. Той допълни, че такива анализи са правени от дирекция в МВР и от Министерския съвет, чиито резултати също ще се използват.

След това евентуално ще бъдат направени някакви промени, коментира той. По думите му разликите в заплащането на полицаите "ще бъдат изправени със социални придобивки и със специфични възнаграждения", получаващи се периодично.

Валентин Радев коментира още, че ще се прави анализ, но и ще се пита главния прокурор Сотир Цацаров какво е имал предвид с изказването си, че "Икономическа полиция" не работи добре.

За борбата с бюрокрацията в КАТ и другите структури на МВР са отделени 2 млн. лв. , каза още министърът, като обясни, че ще се подобрят битовите условия в КАТ-София и ще се акцентира на електронизация на услугите в МВР.

Като допълнителен стимул на шофьорите МВР разработва проект, според който колкото по-малко нарушения си направил, толкова по-малка гражданска застраховка ще плащаш, заяви още Радев. Той допълни, че 84 нови камери ще се купят за снимане на нарушенията на пътя.  Радев представи и статистика, според която 84,1 процента е намалението на задържаните граждани от трети страни до момента, спрямо миналата година. На трети страни са върнати 1186 души.