Синдикатите напуснаха разгневени днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което трябваше да бъдат договорени окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Лидерите на КТ „Подкрепа” и КНСБ - Константин Тренчев и Пламен Димитров, съобщиха, че по всяка вероятност ще подготвят ефективни стачни действия, тъй като по време на заседанието днес финансовият министър Симеон Дянков е „взривил” социалния диалог с идеята си за увеличаване на стажа за пенсиониране още от догодина, предаде "Фокус".
Димитров заяви, че Дянков повече не трябва да е председател на НСТС.

Финансовият министър пък съобщи, че следващата седмица промените в Кодекса  ще бъдат разгледани окончателно на заседанието на кабинета. По думите му днес консултациите по кодекса в рамките на Тристранния съвет са били последни.

Няколко дни след като социалният министър Тотю Младенов обяви окончателните промените в КСО, според които стажът ще почне да расте от 2015 година, вчера министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че стои твърдо зад идеята стажът за пенсиониране да започне да се увеличава още от 2011 г. с по 6 месеца на година. Такава бе и препоръката на МВФ.

Днешната реакцията на синдикатите бе предизвестена преди началото на тристранния съвет. Двамата профсъюзни лидери обявиха, че няма да участват в дискусия за увеличаването на осигурителния стаж от догодина.
„Няма такава идея. Има компромисен вариант, договорен с министър-председателя, който беше сложен на масата пред нас. Ако някой има други идеи, те са против Бойко Борисов. И ако това е г-н Дянков трябва да излезе против министър-председателя в прав текст и да го каже.
Ако това прави той в момента, аз смятам, че това е бламиране на министър-председателя”, каза още синдикалният лидер.
Компромисният вариант, за който каза Димитров, е договорка от сряда с премиера за парите от професионалните фондове и изплащането на ранните пенсии.
Тренчев пък заяви, че очаква след завръщането на премиера от Брюксел да се види кой в крайна сметка решава нещата.

В средата на месеца министърът вече веднъж "взриви" социалния диалог и синдикатите пак се обърнаха към премиера за съдействие.

Българската стопанска камара (БСК) подкрепи днес предложенията на  Дянков и на МВФ за вдигане на осигурителния стаж от догодина. Подобно на Дянков и МВФ, от БСК смятат, че това ще реши дългосрочно проблемите с дефицита в НОИ.

Редно е да се почне веднага с пенсионната реформа, за да може и нашето бъдеще и бъдещето на нашите деца да е такова, че те да не страдат от липсата на реформи, заяви пред журналисти Дянков. Той добави, че е отстоявал позицията си, която е била подкрепена и от министър Трайчо Трайков. Според финансовия министър, темата за пенсионната реформа е много болна не само за България, но и за всички страни в Европа заради демографските процеси.
Отлагането на днешната реформа за утре ще задълбочи проблемите и вместо сега да ги решаваме ще трябва това да стане след 4-5 години, заключи Дянков.

В сряда Министерският съвет ще приеме с максимален консенсус между социалните партньори най-добрия вариант за пенсионна реформа за следващите 20 години, а в четвъртък ще е в парламента, каза по-късно социалният министър Тотю Младенов в отговор на парламентарен въпрос. Запитан от журналисти, дали вдигането на стажа от 2011 г. ще е вариантът, който МС ще разглежда, Младенов отговори: Следва да се намери компромис, да има социален мир и в кризата да бъдат защитени интересите на хората.