"Логично ние с Русия имаме преференциални отношения, които не са подчинени на някакъв избор", заявява той и припомня за историческите, духовните и езиковите връзки на България с Великата Русия, предаде БТА.

Той коментира, че българско-руските отношения постепенно се нормализират и дава за пример с размяната на туристи между двете страни.

"За всичко е нужно време. Но главното е да останем прагматици и да определяме областите на нашите делови контакти. Сътрудничеството с Русия дава много възможности, които България би могла да осъществи, включително в сферата на търговията и икономиката", казва Сакскобургготски.

Той разказва и защо е решил, докато е бил премиер, да възобнови проекта за АЕЦ "Белене". През 2002 г. посетил обекта и разбрал колко средства са вложени вече в него.
По думите му, всички съоръжения на площадката са били в идеално състояние и затова взел решение, че е рационално да се възобнови строежът.

Сакскобургготски посочва, че ако се вгледаме в бъдещето, след 20-30 г. на България ще са й необходими големи обеми електроенергия.

Симеон Сакскобургготски споделя впечатленията си от посещението си в Москва в края на април по покана на руския патриарх Кирил и митрополит Иларион.
Той разказва, че през трите "забележителни дни" обсъдил с патриарха въпроси на православието и двустранните отношения, посетил манастири и е бил на литургия в катедралния храм "Христос Спасител".

В интервюто си спомня, че през 1975 г. е ходил като турист Ленинград (сега Санкт Петербург) заедно с майка си Йоана Савойска и съпругата си Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела.
"Моята майка, съпругата ми и аз имахме италиански документи. Бяхме в Петербург анонимно; в паспортите ни беше написано нещо като псевдоними - граф и графиня Рилски", казва бившият премиер.