Това съобщиха източници, близки до разследването, предаде БНР.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е разпитан миналата седмица като свидетел в прокуратурата по разследването за части от тайно споразумение между кабинета “Станишев“ и БНБ, по силата на което част от фискалния резерв е депозирана в търговски банки. От  обясненията му е станало ясно, че се е заблудил, че с декласифицирането на част от материалите, свързани със споразумението, пада и грифът за секретност от целия документ. Разследването е към края си.

Според запознати Симеон Дянков ще бъде обвинен за разгласяване на класифицирана информация по непредпазливост. Тъй като разгласяването на класифицираната информация е направено без умисъл, от финансовия министър няма да бъде търсена наказателна отговорност, а само ще бъде глобен. Според закона за такова нарушение глобата е от 1000 до 5000 лева.
Подобна решение ще има и за бившия премиер Сергей Станишев, срещу който бяха повдигнати обвинения за изгубени няколко доклада, които съдържат държавна тайна, твърдят още запознати, предаде БНТ.

За да приключи досъдебното производство, което се води срещу неизвестен извършител се чака ключова експертиза, която се прави от Държавната комисия за сигурността на информацията, и която трябва да установи дали огласените от Дянков абзаци от договора са били защитени от гриф "Секретно".

Разследването по случая започна след актуален въпрос в парламента от бившия финансов министър Пламен Орешарски, сега депутат от БСП. В отговора си Дянков огласи споразумението. Прокурорската проверка по случая е установила, че преди това Дянков е разсекретил един документ от преписката за споразумението - предложението на Орешарски за сключването му. След парламентарния контрол обаче, докато е замествал премиера Бойко Борисов на едно от заседанията на кабинета, по предложение на Дянков е декласифицирано и решението на кабинета "Станишев" за подписване на споразумението с БНБ, предаде Дарик.

Според прокуратурата не е възможно с декласифицирането на отделни документи, да бъде свален грифът от цялата секретна преписка, защото в основата на класифицирането й стои грифът върху самото споразумение с БНБ. Той обаче може да се свали само с общо решение на БНБ и Министерския съвет.

Управителят на БНБ Иван Искров също е бил разпитан по делото и е съобщил, че договорът с кабинета “Станишев“ все още е секретен. Решаваща за това дали Дянков ще стане обвиняем, ще е експертизата на Държавната комисия за сигурността на информацията, която да даде заключение дали в думите му пред парламента се е съдържала класифицирана информация.