През тези години, ако има област, в която ЕС и нейните страни членки говорят в един глас и действат заедно, това е външната политика и политиката на сигурност, посочи и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини преди началото на неформалната среща на министрите на външните работи (Гимних) в НДК в София.

Според нея, ако не е бил ЕС с неговата хуманитарна, димпломатическа, политическа работа, ситуацията в много части на света е щяла да бъде много по-лоша. Тя каза, че е задоволена от нивото на единство, което доказват страните членки в областта на външната политика и политиката на сигурност.

Могерини коментира и дневния ред на неформалната среща на външните министри и посочи, че първата точка в дневния ред са Западните Балкани. Министрите ще имат възможност да обсъдят стратегията, приета миналата седмица, и да видим как да работим, за да засилим европейската перспектива за региона, посочи Могерини.

Сред темите на неформалната среща на външните министри е и Сирия. Могерини припомни, че се подготвя конференция за бъдещето на Сирия и региона и отбеляза, че хуманитарната ситуация там все още е драматична. Друга тема днес е КНДР. Могерини отбеляза, че се наблюдават окуражителни стъпки по време на Олимпийските игри.

Демократичните, проспериращи и сигурни Западни Балкани са от изключителна важност за ЕС, коментира министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Захариева посочи, че една от темите в дневния ред на срещата са Западните Балкани и тяхната европейска перспектива, което е един от основните приоритети на българското председателство на Съвета на ЕС. Тя каза, че ние сме съсед на тези страни и смятаме, че нашето бъдеще е заедно в ЕС, но тогава, когато те са готови.

Ще бъдат обменени и мнения по стратегията на ЕК. България смята, че тази стратегия е навременна, всеобхватна и обективна, без да прави компромиси, отбеляза външният министър.