Самолетът на авиокомпания "Вижън еърлайнс" с руските агенти на борда, е излетял от Ню Йорк, потвърди тази сутрин пред журналисти анонимен американски представител, цитиран от Би Би Си. Чартърният полет е организиран от американското правителство.

Ана Чапман, Михаил Семенко, Майкл Зоттоли (Михаил Куцик), Патрисия Милс (Наталия Переверзева), Вики Пелаес, Хуан Ласаро (Михаил Васенков), Ричард и Синтия Мерфи (Владимир и Лидия Гуриеви), Доналд Хитфилд (Андрей Безруков) и Трейси Фоули (Елена Вавилова) бяха задържани в края на юни по подозрение в шпионаж и заговор за пране на пари.

На съдебно заседание снощи в САЩ те признаха частично вината си - че са работили за руското правителство, в замяна на което бяха свалени обвиненията в пране на пари. Съдия Кимба Уд, която гледаше делото на десетте, разпореди незабавно да бъдат депортирани. Забранено им е да се опитват да влязат отново на територията на САЩ.

Споразумението за депортиране забранява обвинените по делото да продават книги за свързаната с тях "шпионска" история или правата за екранизацията й. Всички доходи от публикуването на подобни материали ще бъдат конфискувани в полза на САЩ.

Тази нощ Министерството на външните работи на Русия потвърди, че агентите са разменени за четирима души, осъдени по-рано в Русия, предаде АФП, цитирана от БТА. Руският президент Дмитрий Медведев вече е подписал указите за помилването на Игор Сутягин, Сергей Скрипал, Александър Запорожски и Генадий Василенко. Те са подали молби, в които признават вината си.
Четиримата бяха задържани в Русия "за предполагаеми контакти със службите на западни разузнавания".

Според представители на Държавния департамент в САЩ помилването не означава, че са работили за американските специални служби, а просто, че са излежавали наказания по подобни обвинения и са били принудени да направят признания. Решението за размяната било взето от съображения за националната сигурност и по хуманни причини.

Четиримата вече са излежали по-голямата част от присъдите си - Сутягин е лежал 11 години, Запорожски - 9, Скрипал - над 5.

Не е ясно как ще стане размяната. Според непотвърдена информация, това ще се случи във Виена още днес.

Междувременно адвокатът на Анна Чапман - Робърт Баум, обясни, че клиентката му смята да се върне във Великобритания. Младата жена не получила материални облаги от "шпионската" си дейност. Чапман не познавала останалите лица, споменати в шпионското дело и не била чувала за тях. Решението й да признае вината си било повлияно от факта, че я държали в единична килия, без достъп до вестници и телевизия.

Друга от осъдените - журналистката Вики Пелаес, смята да се върне в родината си Перу, съобщи Интерфакс, като се позова на адвоката Карлос Морено. На Пелаес било обещано да получи в Русия апартамент, доживотна пенсия от 2000 долара месечно, визи и билети за самолет до Москва за синовете й и майка й. По думите на адвоката й, тя дори не знаела истинското име на своя съпруг Хуан Ласаро, също осъден по делото.

Някои от децата на депортираните руски шпиони може да останат в САЩ, съобщиха агенциите.

Новината е актуализирана в 10,30 ч.