Това сочеха 20 минути преди обявеното начало на възпоменателната проява данните на мобилен брояч, отчитащ показанията на рамковите металдетектори при масови прояви, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Руският опозиционер Борис Немцов, съпредседател на партия РПР-ПАРНАС (днес ПАРНАС), бе застрелян на 27 февруари м. г. на мост недалеч от Кремъл.

Възпоменателни прояви бяха насрочени днес в столицата и други руски градове, както и извън страната.

Идната седмица Московският градски съд ще разгледа искането на федералното следствие да бъде удължена мярката задържане под стража на петимата обвиняеми в убийството на Немцов, арестувани на 8 март м. г., съобщи прессекретарят на съда Уляна Солопова.

Защитата уточни, че съдебното заседание е насрочено за 1 март. В момента предварителното следствие по делото е приключено и обвиняемите четат материалите.

Обявен е за международно издирване предполагаемият организатор на убийството Руслан Мухудинов. Разследването срещу него и ред неустановени лица продължава и е обособено в отделно производство.

"Яблоко" не планира да се обедини с ПАРНАС

Основателят на руската опозиционна партия "Яблоко" Григорий Явлински, оглавяващ нейния федерален политкомитет, отправи днес сигнал, че не се предвижда обединение с друга опозиционна сила - партията ПАРНАС, предаде ТАСС.

Запитан от агенцията как се отнася към предложението на Михаил Касянов, лидера на ПАРНАС, за обединяване на двете партии, Явлински каза: "Никак. Проучихме го и председателят на "Яблоко" Емилия Слабунова даде отговор".

По-рано Касянов предложи на "Яблоко" съюз, а после и обединяване на двете партии три месеца преди официалния старт на кампанията за предстоящите наесен избори за Държавна дума.

Емилия Слабунова напомни днес на конгрес на "Яблоко", че коалиционното предложение на партията все още е в сила.

То не предвижда обединяване на партии, но допуска "Яблоко" да подкрепи кандидат, излъчен от друга сила, ако той подпише политическия меморандум на партията и се задължи да подкрепя Григорий Явлински в президентската кампания за изборите през 2018 г.