Ким Чен ир е починал в събота, докато пътува във влак. Той ще бъде наследен от най-малкия си син Ким Чен ун.

Британският външен министър Уилям Хейг изрази своите съболезнования, но каза, че "това може да е повратна точка за Северна Корея", съобщи АП, цитирана от БТА. Той призова Пхенян да "предприеме необходимите стъпки" за подновяване на международните преговори, целящи да сложат край на севернокорейската програма за ядрено оръжие.

Австралийският външен министър Кевин Ръд каза, че смъртта на Ким Чен-ир предлага на Северна Корея възможност "напълно да се ангажира с международната общност".

Европейският съюз реагира предпазливо на новината за смъртта на севернокорейския лидер, съобщи АФП, цитирана от "Фокус".
„ЕС взе под внимание съобщението на севернокорейската държавна медия, че Кин Чен Ир е починал през уикенда, вероятно след сърдечен удар. ЕС следи ситуацията отблизо и поддържа контакт със своите стратегически партньори с оглед обмена на оценки за възможните заключения”, се казва в кратко изявление на говорител на еврокомисаря по външната политика Катрин Аштън.

"Бих искал да изкажа съболезнования във връзка с тази внезапна кончина. Надявам се, че такова неочаквано развитие на събитията няма да окаже негативно влияние на стабилността и мира на Корейския полуостров", заяви пък правителственият говорител на Япония Осаму Фуджимура. Токио не поддържа дипломатически връзки и транспортни връзки с Пхенян и официално нарича политиката му главен фактор за нестабилността в региона.
Японското правителство сформира кризисен център, който ще събира информации по обстановката в КНДР, ще води консултации и ще разработва планове за по-нататъшни действия във връзка с евентуално изостряне на обстановката в региона, съобщиха по-рано ДПА и ИТАР-ТАСС.

Южна Корея пък постави въоръжените си сили в повишена бойна готовност, а президентът свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност, съобщи агенция Йонхап. Според агенцията засега не се наблюдава раздвижване на войски на севернокорейска територия. Южнокорейският президент И Мюн-бак призова жителите на страната да продължат ежедневния си живот, заяви представител на канцеларията му.

Същевременно Китайската комунистическа партия изрази своите съболезнования на Северна Корея за смъртта на Ким Чен-ир, наричайки го "стар приятел" на Пекин, предаде ДПА. "Изразяваме най-дълбоките си съболезнования и пращаме искрени поздрави на севернокорейския народ", заяви китайското външно министерство.

Руският президент Дмитрий Медведев също изпрати до Ким Чен-ун съболезнования във връзка с кончината на баща му, съобщи пресслужбата на Кремъл.
"КНДР е наш съсед. Безспорно разчитаме, че загубата, сполетяла севернокорейския народ, няма да се отрази върху по-нататъшното развитие на приятелските отношения помежду ни", заяви пред журналисти пък външният министър на федерацията Сергей Лавров.