Пред военнослужещи във военната база Андрюс в Мериленд Тръмп подчерта, че Америка и нейните съюзници не могат да бъдат заплашвани, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

„Ние ще защитаваме своите народи и страни, начина си на живот от всеки, който се осмели да отправи заплаха. Това включва и Северна Корея, чийто режим отново показа с поредния опит с балистична ракета пълно презрение и пренебрежение към своите съседи и цялата световна общност“, каза президентът на САЩ.

КНДР извърши в петък поредния опит с балистична ракета, която прелетя над северния японски остров Хокайдо. Това стана само четири дни след резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, с която бяха засилени санкциите срещу режима в Пхенян.

Доналд Тръмп посети базата Андрюс, за да отбележи 70-ата годишнина на Военновъздушните сили на САЩ. Той изтъкна пред войниците, че "това са най-великите сили на земята до този момент".

Президентът обеща, че сегашното правителство на САЩ ще направи всичко възможно да изкорени радикалния ислямски тероризъм от лицето на земята. "Тероризмът ще бъде изкоренен, повярвайте ми", заяви Тръмп.

Президентът и първата дама Мелания наблюдаваха демонстрации на военни самолети в базата и се срещнаха със семейства на военнослужещи, преди да заминат за президентския голф клуб в Ню Джърси за уикенда, посочва АП.

Реакцията на Китай

Китайският посланик в САЩ Цуй Тянкай призова Вашингтон да се въздържа от отправяне на заплахи към Северна Корея, която вчера извърши изпитание с поредната балистична ракета, предаде Ройтерс.

Пред репортери в посолството на Китай посланикът заяви: "Честно казано, смятам, че САЩ трябва да направят нещо повече от това, което правят, за да има реално и ефективно международно сътрудничество по въпроса. Те трябва да се въздържат от повече заплахи. Трябва да намерят ефективни начини за подновяване на диалога и на преговорите", подчерта китайският дипломат.

Междувременно Северна Корея заяви, че целта й е да установи "равновесие" с военните сили на САЩ, съобщи агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Съветът за сигурност на ООН осъди остро поредния севернокорейски опит с ракета над Япония като "крайна провокация".